Srebrenica: Otvoren obnovljeni IT laboratorij srednjoškolskog centra Srebrenica - Zajednički projekat Microsofta, Konzervativne Partije Velike Britanije i lokalnih Microsoft partnera

29.07.2009. 15:10 / Izvor: eKapija.ba

U Srednjoškolskom centru Srebrenica je, 29. jula 2009. godine, otvoren obnovljeni IT laboratorij, a svečanoj ceremoniji prisustvovali su brojni gosti iz Velike Britanije i BiH. Naime, radi se o projektu koji su zajednički inicirali Konzervativna Partija Velike Britanije i Microsoft Velike Britanije. Sama realizacija projekta je podržana od strane Microsoft BiH, koji je obezbjedio neophodni software za IT laboratorij, a nesebičnu pomoć pružili su Microsoft lokalni partneri Lanaco, Imtec, QSS i Establish, koji su zajednički obezbjedili donaciju od 10 računara i time ovu IT Laboratoriju u potpunosti učinili funkcionalnom.

Prisutni predstavnici Konzervativne Partije Velike Britanije su bili barunica Sayeeda Warsi, ministrica iz sjene za koheziju zajednica i društvenu akciju i William Hague, poznat kao vođa Konzervativne Partije u periodu od 1997. - 2001. godine, a danas kao član Parlamenta i sekretar vanjskih poslova u sjeni, navodi se u saopštenju.

Uvaženi gost Hague je prilikom svečane ceremonije izjavio da trideset članova partije boravi u Srebrenici pet dana tokom kojih učestvuju u više projekata pomoći lokalnom stanovništvu.

"Obnova IT učionice je bio jedan od tih projekata koji je uspješno završen zahvaljujući Microsoftu i njihovim lokalnim partnerima. Vrlo sam sretan što danas predajem renovirano i savremeno opremljenu učionicu djeci ove škole koja će im sigurno pomoći da unaprijede svoje vještine, a znanje podignu na još veći nivo", istakao je Hague.

Mirad Maglić ispred Microsoft BiH je izrazio svoje zadovoljstvo mogućnošću učestvovanja u projektu.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo kao Microsoft BiH bili u mogućnosti učestvovati u ovom projektu i našim skromnim doprinosom pomoći kolegama iz Britanije u njegovoj realizaciji. Ovdje se posebno želim zahvaliti Konzervativnoj partiji na pokretanju inicijative i našim lokalnim partnerima na donaciji računara koji će već od slijedeće školske godine pomoći djeci Srebrenice u njihovim redovnim školskim aktivnostima. Ovo je još jedan korak ka povećanju informatičke pismenosti u BiH, korak koji će zasigurno pomoći sreberničkim srednjoškolcima u razvijanju njihovih potencijala", istakao je Maglić.

O tome, šta ovaj IT laboratorij znači konkretno za srebreničke srednjoškolce, direktor škole Milan Jovanović je, obraćajući se prisutnima, izjavio:

"Ova škola ima pet stotina učenika i već dugo vremena pokušavamo obnoviti ovu učionicu. Sada, zahvaljujući svim učesnicima u ovom projektu, imamo mogućnost korištenja najnovijih učila u našoj redovnoj nastavi. Siguran sam da će ova učionica biti jedna od najposjećenijih već od početka naredne školske godine."

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti