Vijesti

Srebrenica postaje prvi digitalni grad u BiH

26.05.2008. 09:16 / Izvor: Fena

Umrežavanjem nekoliko javnih institucija u jedinstveni sistem, Srebrenica će uskoro postati prvi digitalni grad u Bosni i Hercegovini.

Ovim projektom, vrijednim 1,2 miliona dolara, koji zajednički finansiraju USAID, "Cisco Systems" i BH Telekom, internetom će biti povezani Općina Srebrenica, Dom kulture, Poslovni centar, Dom zdravlja, Šumsko gazdinstvo "Drina", Srednjoškolski centar, Osnovna škola "Petar Petrović Njegoš" i područna škola u Potočarima.

Ovako će se omogućit lakša i blagovremena komunikacija između Općine i institucija u gradu.

Uvođenje instalacija otpočelo je u Domu kulture, a radove izvode stručnjaci sarajevske kompanije "Connexit".

Za projekt "Srebrenica-digitalni grad" USAID će osigurati obuku korisnika, te pružiti tehničku pomoć u vrijednosti od oko 559.000 dolara. "Cisco Systems" donirat će komunikacijsku opremu, a BH Telekom će omogućiti besplatan pristup Internetu tokom tri naredne godine.

Sličan projekt realizirat će se i u susjednom Bratuncu, pa će ove dvije općine moći na jednostavniji način komunicirati sa drugim gradovima, te potencijalnim poslovnim partnerima iz cijelog svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti