Srednjoškolci iz Doboja kreirali aplikaciju koja "liječi" kukuruz i krompir

25.03.2021. 07:44 / Izvor: Nezavisne novine
Srednjoškolci iz Doboja kreirali aplikaciju koja 'liječi' kukuruz i krompir

Najteži dio posla definitivno je bio prikupljanje svih tih slika i postizanje velike preciznosti modela.

Kukuruzna hrđa i siva pjegavost kukuruza dvije su bolesti koje može prepoznati aplikacija Leafy, a koju su osmislili Aleksandar Dolić i Bojan Dolić, đaci Saobraćajne i elektro škole u Doboju, dok su rana i kasna plamenjača krompira još dvije bolesti koje detektuje ista aplikacija.

"Duži period smo razmišljali i vidjeli smo potrebe poljoprivrednika i njihove probleme. Realizacija je trajala dugo. Osmišljavanje ideje trajalo je godinu dana. Išli smo na razgovor u Ministarstvo sa stručnjakom u poljoprivrednom sektoru i po savjete", pojasnio je Aleksandar Dolić kako je tekao proces nastanka aplikacije.

Bojan Dolić dodaje da su aplikaciju radili oko četiri mjeseca.

 "Najteži dio posla definitivno je bio prikupljanje svih tih slika i postizanje velike preciznosti modela, da može prepoznati te bolesti", kaže Bojan Dolić, te dodaje da aplikaciju poljoprivrednici mogu skinuti sa Play prodavnice i primijeniti je na zaraženoj biljci.

"Dovoljno je samo da fotografišu list biljke i aplikacija automatski može prepoznati bolest, može dati savjete kako tretirati i preparate koji su najbolji za tretiranje te bolesti, koja je prepoznata od strane aplikacije", navodi Bojan.

Aplikacija, ističu njeni kreatori, ne može prepoznati sve bolesti kukuruza i krompira, ali i za to imaju rješenje.

"Pošto stvarno ne može sve bolesti da prepozna, osmislili smo forum gdje poljoprivrednici pišu jedni drugima i savjetuju kolegama kako da tretiraju neke bolesti i kako ih spriječiti", navodi Aleksandar.

U budućnosti, kako kažu, planiraju proširiti na voćarstvo i vinogradarstvo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti