Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sredstva za isplatu dijela martovske plate će dobiti oko 3000 firmi u KS

07.05.2020. 12:16 / Izvor: Akta.ba

Uslove Javnog poziva za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela martovske plate u Kantonu Sarajevo do sada je ispunilo 2.000 privrednih subjekata, sa cca 8.600 uposlenih u ukupnom iznosu od 1.410.030 KM, kazao je za portal Akta.ba ministar privrede Kantona Sarajevo (KS) Draško Jeličić.

"U toku je dodatna obrada nepotpunih zahtjeva, tako da procjenjujemo, da će cca 3.100 privrednih subjekata sa cca 13.000 zaposlenih ispuniti uslove Javnog poziva", dodaje on.

Kako saznajemo, planirani završetak obrade svih zahtjeva za mart 2020. je tokom naredne sedmice, te će nakon mjesec dana obrade konačno biti objavljena i lista onih privrednih subjekata koji su ispunili uslove Javnog poziva.

 Ukupan broj aplikacija bio je 4.950, dok je planirani iznos za isplate prema privrednim subjektima u mjesecu martu 2020. godine 2.350.000 KM.

Podsjetimo, u javnom pozivu bila su navedena četiri kriterija koja su pravna lica morali ispuniti.

"Prijavu na javni poziv mogu dostaviti samo ona pravna lica koja imaju sjedište na području Kantona Sarajevo. Drugi kriterij je da im je zabranjeno obavljanje djelatnosti naredbama štabova Civilne zaštite. U prilogu poziva su navedene 42 djelatnosti po 'SKD 2010', i ta lista je napravljena sa najvećom pažnjom, ali ne mogu reći i da je 'zakovana'. Treći je kriterij da su pravna lica ispunila obaveze na osnovu javnih prihoda, zaključno sa 31.12.2019. godine. Mi smo dobili od Poreske uprave podatke koji govore ko je izmirio te obaveze. I četvrti kriterij koji pravna lica moraju ispuniti jeste da su zadržali broj radnika na dan 31.03. u odnosu na prethodni mjesec. I te podatke smo dobili od Poreske uprave", pojasnio je ministar Jeličić.

Na javni poziv je pristigao veliki broj prijava, ali je veliki broj njih popunjen na pogrešan način, odnosno bez potpisa, pečata, ili su poslane na dvije adrese u općini...

Inače, u Ministarstvu privrede provode aktivnosti na pripremi sveobuhvatnog srednjoročnog programa mjera.

Ova rasterećenja privrednika su bila dio paketa kratkoročnih mjera, a sredstva će biti isplaćena iz Fonda koji je formiran za ovu svrhu.

Pored donatorskog fonda, privredi Kantona Sarajevo na raspolaganju će biti i jedan dio od 300 miliona EUR-a kreditnih sredstva MMF-a.

S.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti