Vijesti

Sredstva za penzionisanje 48 radnika KTK, Krivaje Mobel i Rudstroja

28.06.2020. 11:06 / Izvor: Fena

Vlada Zeničko-dobojskog kantona osigurala je nedostajuća sredstva za uvezivanje radnog staža i uplatu doprinosa za 48 radnika preduzeća "Krivaja Mobel" Zavidovići, "Rudstroj" Kakanj i "KTK" Visoko.

Nakon što je Vlada Federacije BiH ranije za uplatu doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje za ove radnike izdvojila 499.214 KM, Vlada ZDK je danas odobrila sredstva u iznosu od 179.115 KM za uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, koja su osigurana preraspodjelom u budžetu Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Na ovaj način će se osigurati uslovi za penzionisanje 22 radnika "Krivaje Mobel" te po 13 radnika "Rudstroja" i "KTK", saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

"Do sada smo dobijali zahtjeve za uplatu doprinosa za kompletan raniji period, dok se ovdje radi o drugačijem modelu gdje je Vlada FBiH obezbijedila veći dio sredstava, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona preuzima obavezu uplate doprinosa za ova dva osiguranja. Zahtjevi su opravdani i svrsishodni i meni je drago da smo na ovakav način pokazali svoju senzibilnost ", rekla je ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović, na čiji prijedlog je Vlada donijela odluku.

Odluke o odobravaju sredstava će biti potpisane već danas, tako da će sredstva biti doznačena do 30. juna u skladu sa rokovima Vlade Federacije BiH, saopćeno je.

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

vlada zdk

penzionisanje

sredstva

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti