Šta će biti sa rudnim bogatstvom Afganistana: Nalazišta vrijedna skoro bilion dolara

19.08.2021. 11:34 / Izvor: Jutarnji list
Šta će biti sa rudnim bogatstvom Afganistana: Nalazišta vrijedna skoro bilion dolara

Afganistan je zasigurno jedna od regija najbogatijih tradicionalnim plemenitim metalima.

Brzi pad Afganistana pred talibanskim borcima dva desetljeća nakon što su Sjedinjene Države napale zemlju izazvao je političku i humanitarnu krizu. Također je potaknuo stručnjake da se pitaju: što će se dogoditi s ogromnim neiskorištenim rudnim bogatstvom zemlje?

Afganistan je jedna od najsiromašnijih država u svijetu. No 2010. godine, američki vojni dužnosnici i geolozi otkrili su da se zemlja, koja se nalazi na raskrižju središnje i južne Azije, nalazi na nalazištima minerala vrijednim gotovo bilijun dolara, što bi moglo dramatično promijeniti njezine gospodarske izglede, piše CNN.

Zalihe minerala poput željeza, bakra i zlata raštrkane su po provincijama. Tu su i rijetki minerali i, možda najvažnije, ono što bi moglo biti jedno od najvećih svjetskih nalazišta litija - bitne, ali oskudne komponente punjivih baterija i drugih tehnologija vitalnih za rješavanje klimatske krize.

"Afganistan je zasigurno jedna od regija najbogatijih tradicionalnim plemenitim metalima, ali i metalima potrebnim za nastajuću ekonomiju 21. stoljeća", rekao je Rod Schoonover, znanstvenik i sigurnosni stručnjak koji je osnovao grupu Ecological Futures Group.

Sigurnosni izazovi, nedostatak infrastrukture i ozbiljne suše spriječili su vađenje najvrjednijih minerala u prošlosti. To se vjerojatno neće uskoro promijeniti pod kontrolom talibana. Ipak, postoji interes zemalja uključujući Kinu, Pakistan i Indiju, koje bi se mogle pokušati angažirati unatoč kaosu.

"To je veliki upitnik", rekao je Schoonover.

Veliki potencijal

Čak i prije nego što je predsjednik SAD-a Joe Biden najavio da će povući američke trupe iz Afganistana ranije ove godine, postavljajući pozornicu za povratak talibanske kontrole, gospodarski izgledi zemlje bili su slabi.

U svom posljednjem profilu zemlje, Svjetska banka je rekla da gospodarstvo ostaje "oblikovano zbog krhkosti i ovisnosti o pomoći".

"Razvoj i diverzifikacija privatnog sektora ograničeni su nesigurnošću, političkom nestabilnošću, slabim institucijama, neodgovarajućom infrastrukturom, široko rasprostranjenom korupcijom i teškim poslovnim okruženjem", navelo se u ožujku.

Mnoge zemlje sa slabim vladama pate od onoga što je poznato kao "prokletstvo resursa", u kojem pokušaji iskorištavanja prirodnih bogatstava ne donose koristi lokalnom stanovništvu i domaćem gospodarstvu. Čak i u tom slučaju, otkrića o afganistanskom mineralnom bogatstvu, koja su nastala na temelju ranijih istraživanja koje je proveo Sovjetski Savez, nudila su velika obećanja.

Potražnja za metalima poput litija i kobalta, kao i elementima rijetkih zemalja poput neodima, sve je veći jer se zemlje pokušavaju prebaciti na električne automobile i druge čiste tehnologije kako bi smanjile emisije ugljika.

Međunarodna agencija za energiju je u svibnju priopćila kako se globalne zalihe litija, bakra, nikla, kobalta i rijetkih zemljanih elemenata trebaju naglo povećati ili svijet neće uspjeti u pokušaju rješavanja klimatske krize.

Kina, Demokratska Republika Kongo i Australija - trenutno čine 75% globalne proizvodnje litija, kobalta i sličnih rijetkih minerala.

Prosječni električni automobil zahtijeva šest puta više minerala od konvencionalnog automobila. Litij, nikal i kobalt ključni su za baterije. Električne mreže također zahtijevaju velike količine bakra i aluminija, dok se rijetki elementi koriste u magnetima potrebnim za rad vjetroturbina.

Američka vlada je navodno procijenila da bi se nalazišta litija u Afganistanu mogla mjeriti s onima u Boliviji, gdje se nalaze najveće svjetske rezerve.

Dodatne prepreke

Većina rudnog bogatstva Afganistana ostala je u zemlji, rekao je Mosin Khan, nerezidentni stariji suradnik pri Atlantskom vijeću i bivši direktor za Bliski istok i središnju Aziju pri Međunarodnom monetarnom fondu.

Iako je došlo do izvlačenja zlata, bakra i željeza, iskorištavanje minerala poput litija zahtijeva mnogo veća ulaganja i tehničko znanje, kao i vrijeme. IEA procjenjuje da je u prosjeku potrebno 16 godina od otkrića ležišta za početak proizvodnje rudnika. Prema Khanu, minerali u Afganistanu godišnje generiraju samo milijardu dolara godišnje.

On procjenjuje da je 30% do 40% istisnuto korupcijom. Ipak, postoji šansa da talibani iskoriste svoju novu moć za razvoj rudarskog sektora, rekao je Schoonover.

"Možete zamisliti da je jedna putanja možda neka konsolidacija, a dio ovog rudarstva više neće morati biti nereguliran", rekao je.

No, nastavio je Schoonover, "izgledi su protiv toga", s obzirom na to da će talibani morati posvetiti svoju neposrednu pozornost širokom spektru sigurnosnih i humanitarnih pitanja.

"Talibani su preuzeli vlast, ali prijelaz iz pobunjeničke skupine u nacionalnu vladu neće biti jednostavan", rekao je Joseph Parkes, azijski sigurnosni analitičar u tvrtki za obavještavanje o riziku Verisk Maplecroft.

"Funkcionalno upravljanje nastalim mineralnim sektorom vjerojatno je udaljeno mnogo godina."

Privlačenje privatnog kapitala sada će biti još teže, osobito s obzirom na to da se mnoga globalna poduzeća i ulagači pridržavaju sve viših ekoloških i društvenih standarda upravljanja.

Prilika za Kinu?

Projekti koje podržava država djelomično motivirani geopolitikom mogli bi biti druga priča. Kina, svjetski lider u rudarstvu rijetkih minerala, izjavila je u ponedjeljak da je "održala kontakt i komunikaciju s afganistanskim talibanima".

"Kina, susjed iz prve ruke, započinje vrlo značajan program razvoja zelene energije", rekao je Schoonover. "Litij i ostali rijetki elementi za sada su nezamjenjivi zbog svoje gustoće i fizičkih svojstava. Ti minerali utječu na njihove dugoročne planove."

Schoonover je rekao da, ako Kina uđe, doći će do zabrinutost oko održivosti rudarskih projekata s obzirom na dosadašnje rezultate Kine.

"Kad se rudarstvo ne obavlja pažljivo, to može biti ekološki pogubno, što šteti određenim segmentima stanovništva bez puno glasa", rekao je.

Peking bi mogao biti skeptičan prema partnerstvu u pothvatima s talibanima s obzirom na stalnu nestabilnost, a mogao bi se usredotočiti i na druge regije.

Foto: Farshad Usyan/AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti