Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šta donose promjene u energetskom sektoru FBiH?

Prestrukturiranje podrazumijeva i smanjenje admnistracije u elektroprivredama u Federaciji BiH.

02.02.2020. 08:35 / Izvor: Faktor

O neophodnosti prestrukturiranja energetskog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine svakodnevno možemo čuti u javnosti, ali do sada nikada jasno nije rečeno šta to u prijevodu znači, pa smo odgovore potražili u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Kazano nam je, što se tiče rudnika, da će se morati dosta toga uraditi, da će se formirati nove kompanije pri kojima će biti rudnici, da će se ići na smanjenje administracije.

Termoelektarne i rudnici

"Smanjit će se administracija u sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. U svakom od njih postoji glavni direktor i tri izvršna direktora, upravni i nadzorni odbori. Ići će se na smanjenje. Što se tiče egzistiranja rudnika, primjera radi, svi rudnici iz Zenice, Kaknja, Breze će biti vezani za Termoelektranu Kakanj. Idu pod novu kompaniju, bit će nove radne jedinice", rečeno nam je u Vladi FBiH.

Dodaje da će na isti način biti organiziran i rad rudnika mrkog uglja u Tuzlanskom kantonu.

"Misli se na rudnike Kreka, Živinice, Đurđevik, Mramor, Lipnica, bit će pod ingerencijom Termoelektrane Tuzla. Naime, sada je zbog prekomjerne administracije otežana komunikacija između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) i rudnika. Na banalnu informaciju Elektroprivreda mora čekati više od 20 dana, zbog silnih uprava i direktora u jednom rudniku. Recimo ako direktor EPBiH treba broj telefona nekog rudara u rudniku Đurđevik, na odgovor će čekati 21 dan", pričaju nam u Vladi FBiH.

Kažu nam da je u sadašnjim rudnicima ukupno 30 posto rudara i 70 posto administracije.

"I u tih 30 posto imate radnika koji rade na površinskim kopovima, a vode se kao rudari, dok su oni ustvari građevinski radnici. To nemate nigdje u svijetu. Na osnovu ovakve podjele rudnici ne mogu poslovati pozitivno. Ovo nije proces i problemi koji se mogu riješiti preko noći. Za to će trebati tri-četiri godine", kazali su nam u Vladi FBiH.

U rudnicima je uposleno 11.200 radnika

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH, ranije je za Faktor kazao da je u rudnicima u FBiH uposleno 11.200 osoba. Od tog broja u rudnicima u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH oko 2.000 je tehnološki višak, koji će se rješavati kroz socijalno prihvatljivo zbrinjavanje u naredne tri godine.

U okviru prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH trebalo bi da dođe do fizičkog, pravnog i ekonomskog razdvajanja djelatnosti. Tačnije, u planu je formiranje novih kompanija unutar Elektroprivrede BiH. Time će postojati kompanija koja će se isključivo baviti proizvodnjom električne energije i distribucijom.

Prestrukturiranje podrazumijeva i smanjenje admnistracije u elektroprivredama u Federaciji BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti