Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šta donosi novi Zakon o javnim nabavkama u BIH?

08.07.2020. 14:28 / Izvor: Akta.ba

Klub poslanika DF-SD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio u proceduru novi Zakon o javnim nabavkama usklađen s evropskim standardima.

Radi se, naime o zakonu koji je kreiran u komunikaciji sa šefom delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom i Evropskom delegacijom u BiH, a sa kojim su upoznate i Ambasade Njemačke, Sjedinjenih Amričkih Država i Velike Britanije, piše Institut za javne nabavke.

U nastavku najbitnije novine u Zakonu:

- Novi zakon će u potpunosti biti usklađen sa Evropskom direktivom o javnim nabavkama, odnosno BiH će ugraditi EU standarde u svoje zakonodavstvo, što će biti značajan korak u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

- Potpuno izmijenjen dio zakona koji se odnosi na izuzeća od procedura javnih nabavki. Podsjećamo, upravo je ovaj dio zakona o izuzećima vrlo često zloupotrebljavan, i korišten je kao prostor za niz manipulacija.

- Podiže se nivo stručnih kriterija za izbor članova Komisije za žalbe, poput nivoa potrebne stručne spreme na VSS za one koji nisu pravnici, a položen pravosudni ispit za pravnike.

- Podiže se visina naknada za pokretanje žalbenog postupka za deset puta u odnosu na prethodni zakon. Niske naknade za žalbene postupke su kreirale ponajveće manipulacije u procesu nabavki do sada. Konačno će se spriječiti ucjenjivanje institucija i privrednika u žalbenom postupku te ubrzati proces realizacije javnih nabavki u interesu građana.

U dosadašnjem zakonu stvorena ja praksa „profesionalnih žalitelja“ koji su planirano išli u proces žalbi unutar javnih nabavki, kako bi sebi stvorili prostor da se tim žalbama ucjenjuju drugi ponuđači ili učesnici u javnim nabavkama.

- Manipulacije, dogovori ili sve druge aktivnosti kojim se utiče na oglašivače i ponuđače javnih nabavki u cilju namještanja tendera će se smatrati krivičnim djelom.

- Novim prijedlogom zakona je propisano i da Agencija provodi inspekcijski nadzor nad primjenom ovog Zakona, što će dovesti do poboljšane kontrole procesa.

- Uvodi se i niz drugih odredbi kojima će se do najmanjih detalja sve precizirati, te će zakon biti znatno obimniji i time smanjiti mogućnosti zloupotreba na minimum.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti