Šta izvozi Tuzlanski kanton: Ništa bez hemije, potencijal u voćarstvu

11.09.2009. 13:30 / Izvor: Oslobođenje
Šta izvozi Tuzlanski kanton: Ništa bez hemije, potencijal u voćarstvu

Tuzlanski kanton jedan je od rijetkih u Federaciji BiH koji bilježi pozitivan trend izvoza u zemlje regije i Evropske unije. Potvrđuje to i podatak da je pokrivenost uvoza izvozom za prvih šest mjeseci ove godine iznosila 65 %, što je više od federalnog ili državnog prosjeka. No, i u takvim okolnostima tuzlanski privrednici imaju razloga za zabrinutost, uzrokovanu prije svega recesijom.

"U zadnja dva mjeseca imamo trend pada izvoza i uvoza. Imamo problema u metalskoj industriji, što se odrazilo na ukupnu sliku izvoza iz Kantona. Međutim, vjerujem da će se to uskoro popraviti, pogotovo ako se realiziraju poslovi GIKIL-a u Smederevu i Indiji. To bi bio novi poticaj izvozu", smatra Nedret Kikanović, direktor Privredne komore TK-a.

Inače, preduzeća iz Lukavca, gdje posluje GIKIL, izvoze nešto više od četvrtine ukupnog kantonalnog izvoza od 331 milion maraka. Tik uz njihovo rame stoje preduzeća iz Gradačca i Gračanice, a daleko ispod je Tuzla sa 14 % ukupnog udjela u izvozu. Gledano u novcu, iz Lukavca se po glavi stanovnika u prvih šest mjeseci ove godine izvezlo robe od 1.698 KM.

"U Lukavcu je značajna hemijska industrija, no treba istaći izvozni potencijal autoindustrije iz Gradačca, te kompanija Širbegović i Fortuna iz Gračanice. Do recesije, koja je posebno uzdrmala autoindustriju, Cimos iz Gradačca bio je najveći izvoznik iz Tuzlanskog kantona", ističe Kikanović, dodajući da Kanton mora razvijati i druge grane privrede ako želi poboljšati postojeći odnos izvoza i uvoza.

Potencijal je, prije svega, u prehrambenoj industriji. Već sada je izvjesno da ga se može realizirati u oblasti voćarstva, no za veći iskorak nedostaje prerađivačkih kapaciteta, te većeg angažmana države na zaštiti domaće proizvodnje.

Apsurdno je, ističu tuzlanski privrednici, da poljoprivredni proizvodi na granici čekaju mjesec kako bi dobili dozvolu za transport u druge zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti