Šta je sa nabavkom lijekova za oboljele od Covida-19?

15.03.2021. 08:31 / Izvor: BHRT
Šta je sa nabavkom lijekova za oboljele od Covida-19?

Dok čekamo vakcine, naši zdravstveni radnici svakodnevno liječe pacijente oboljele od Covida-19.

Dok čekamo vakcine, naši zdravstveni radnici svakodnevno liječe pacijente oboljele od Covida-19. Vrstu lijekova određuju prema kliničkoj slici pacijenta. Ukazuju i na problem nepostojanja tijela na državnom nivo koje bi se bavilo nabavkom lijekova. A za to vrijeme građani nerijetko nabavljaju skupcjene lijekove u inostranstvu.

Kod blage kliničke slike, gdje je prisutna povišena temperatura, bolnice koriste paracetamol zajedno s potporom vitamina C i D, te cinkom. Ukoliko je prisutan bol u mišićima ili upala pluća uključuje se antibiotska terapija.

"Poslije određenog vremena imate mogućnost da dodate kortikostoroide ne u onoj fazi bolesti dok sumnjate da ima replikacije ili postojanje virusa jer ovo nije samo bolest virusne zaraze nego autoimunog odgovora koji je vrlo buran kod nekih ljudi i koji pravi najveći dio problema", rekao je Dragan Stevanović, internista.

"Remdesivir", lijek koji je korišten u Općoj bolnici Sarajevo, pokazao se efikasan kod pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, ali nije registriran u Bosni i Hercegovini iako su ga odobrile američka i europska agencija za lijekove. "Remdesivir" se ne može kupiti u ljekarnama, a bolnice nemaju mogućnost da nabave taj lijek.

"Uvezen je na iterventni uvoz i ne smije se pojaviti u ljekarnama i privatnim ustanovаma. Оn se mora davati u zdravstvenoj ustanovi, pod kontrolom medicinskog osoblja i kao takav moze se davati. O tome kome ga treba dati, odlučuje liječnički tim i mislim da je to uredu", istakao je Vjekoslav Mandić, ministar zdravlja FBiH.

U sprečavanju fatalnog ishoda efikasnim su se pokazali kortikosteroidi. Kod teških kliničkih slika koriste se antivirotici.

Nemogućnost kupovine lijekova za tretiranje srednje i teških kliničkih slika u ljekarnama primorava građane da se okrenu skupocjenoj nabavi u inostranstvu. Naši sugovornici ističu da nedostaje tijelo na razini države koje bi omogucilo brzu i adekvatnu nabavu potrebnih lijekova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti