Šta je sa smanjenjem PDV-a u BiH?

20.07.2020. 07:43 / Izvor: BHRT
Šta je sa smanjenjem PDV-a u BiH?

Naša zemlja je daleko od takve inicijative. Slične su propale. Ako jedan želi, uvijek su dva protiv, i igra traje.

Nakon pojave koronavirusa većina zemalja u svijetu preduzela je različite mjere za oporavak privrede i ekonomije. Primjera radi, Njemačka, Velika Britanija i Turska smanjile su porez na dodatnu vrijednost.

Naša zemlja je daleko od takve inicijative. Slične su propale. Ako jedan želi, uvijek su dva protiv, i igra traje.

Privreda i ekonomija u Bosni i Hercegovini trpe velike posljedice zbog pandemije koronavirusa. Zbog pada kupovne moći građana te posljedice će biti još veće. I dok domaći političari ne nude mjere za ublažavanje krize, građani im predlažu ova rješenja.

Ekonomski stručnjaci ne dijele mišljenje s građanima. Smatraju da nije realno da BiH smanji stopu PDV-a, jer to bi značilo i smanjenje budžetskih prihoda, na što domaći političari neće pristati. Ali moguća su druga rješenja.

Aziz Šunje, ekonomski analitičar - Puno je logičnije da država ubere PDV-e pa da onda subvencionira one koji su ugroženi. Pogonost svima da plaćaju niže cijene. Pojednostavljen primjer ako je cijena hljeba jedna marka vi smanjanjem PDV-a svodite na 0,9 KM ali tu 0,9 plaćam i ja koji mogu plaćati marku, a s druge strane smanjenjem PDV-a ne znači da će doći do smanjenja cijena.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar - BiH zemlja koja ima ugrožen sektor trurizma i ugostiteljstva o tome ništa ne govori. Ali to je upravo i zato što se kod nas u BiH niko ne bavi ekonomijom.

Ako nije realno u vrijeme pandemije korona virusa smanjiti PDV-e, onda jeste odgoditi njegovo plaćanje. Takav prijedlog, nije prošao u Domu naroda državnog parlamenta zbog političkih blokada. Za SNSD-e i HDZ-e ovo je populistički prijedlog.

Lidija Bradara, izaslanica u DN PSBiH (HDZ BiH) - Ne znamo kakve bi ovo efekte niti nam je tko izračunao donijelo po Upravu za indirektno oporezivanje.

Nikola Špirić, član Kolegija DN PSBiH (SNSD) - Posebno negativne posljedice bi imala za izvoznike jer bi im se produžio rok za povrat već uplaćenog PDV-a.

I dok su sva očekivanja da se pomogne realnom sektoru u našoj zemlji pala u vodu, građani se pitaju gdje zaraditi novac?

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti