Šta nas očekuje: Mogu li domaći turisti spasiti sezonu u Neumu?

25.05.2020. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Šta nas očekuje: Mogu li domaći turisti spasiti sezonu u Neumu?

Turistički djelatnici u Neumu spremni su za novu turističku sezonu, iako posjetitelja još uvijek nema.

Turistički djelatnici u Neumu spremni su za novu turističku sezonu, iako posjetitelja još uvijek nema. Sezona je već 80% bila popunjena i trebala je biti na razini prošlogodišnje, ako ne čak i bolja. Međutim, sve rezervacije su stornirane, ostalo ih je još nekoliko za 7. i 8. mjesec koje se u svakom trenutku mogu poništitim 

Domaći turisti prioritet

Toplo more i lijepi vremenski uvjeti pogoduju da već sada u Neumu imamo pojavu prvih turista. Ove godine, slika je nešto drugačija. ''Kafići, restorani, trgovine, hoteli, sve je otvoreno, ali to za Neum ne važi jer sigurno je Neum najviše ugrožen što se tiče turzima, turističkih djelatnika“, kazao je za O Dnevnik gradonačelnik Neuma Živko Matuško. Fokus ove godine je na domaćim turistima, koji su i ranijih godina bili prioritet u Neumu. '

'Što se tiče domaćih gostiju oni se dosta interesiraju kako iz Federacije tako i iz RS-a, vjerujemo da će Neum biti 7. i 8. mjesec popunjen jer jedino da nam nešto ova epidemiološka situacija ne pokvari'', dodaje Matuško. Hoteli sa velikim kapacitetom prijema gostiju još uvijek nisu otvorili svoja vrata. Rezervacije za 5. i 6. mjesec sve su stornirane, te vlasnici nisu sigurni da li će ih ove godine uopće otvarati.

''Mi sa naših 400 soba još uvijek vijećamo kad da otvorimo vrata, trenutno smo još uvijek zatvoreni pošto su nam glavni gosti sa tržišta Francuske, Njemačke i Austrije. Mi se ne nalazimo u EU, a u tim državama je doneseno da se do 24. 7. ovisno od države do države, većinom do kraja sedmog mjeseca, da svi koji putuju van EU, pri povratku u njihovu matičnu državu će morati ići u samoizlaciju“, kaže Branimir Butigan, koordinator za poslovanje Grand hotela u Neumu.

Sulude odluke

Iz Udruge hotelijera Neum pozivaju da se ukine odluka kako građani EU trebaju imati putovnicu da bi mogli putovati u BiH. Kako su nam pojasnili, to bi stvorilo dodatne probleme, te bi u potpunosti ostali bez svih rezervacija za ovu godinu.

"Evo imamo sad tu suludu odluku o uvođenju putovnica za građane EU. Zbog toga mnogi turoperatori žele stopirati putovanja u BiH. Tako da mi ovim putem pozivamo da se ta odluka ukine, jer to donose ljudi koji ne razmišljaju o posljedicama koje te odluke imaju", navodi Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika Neuma.

I dok nadležni ne isprave odluke koju su donijeli, a najviše štete nanose turizmu, turistički djelatnici će sami morati pronaći načine kako spasiti sezonu. Put preko Svitave do ovog jedinog bosnaskohercegovačkog grada sa izlazom na more također može biti jedan od problema za privlačenje gostiju. U dvosatnoj vožnji iz Mostara do Neuma, sigurno nećete uživati, a na završetak radova na magistralnoj cesti Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac, morat će se čekati još nekoliko godina. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti