Šta se desi kada porezni obveznik napravi grešku prilikom popunjavanja MIP-1023 obrasca

11.08.2021. 11:50 / Izvor: Akta.ba
Šta se desi kada porezni obveznik napravi grešku prilikom popunjavanja MIP-1023 obrasca

Obrazac koji ne prođe kontrolu pravnog subjekta prikazuje sa neizmirenim obavezama.

Prilikom popunjavanja obrasca MIP-1023 može se desiti da porezni obveznik napravi grešku, ili da prilikom plaćanja napravi grešku u jednom od elemenata iz platnog naloga, pa da taj obrazac ne prođe kontrolu prijavljenih i uplaćenih obaveza, potvrđeno je iz Porezne uprave Federacije BiH za Akta.ba.

U tom slučaju, obrazac koji ne prođe kontrolu pravnog subjekta prikazuje sa neizmirenim obavezama. 

Upravo to je bio razlog što su pojedine sarajevske firme odbijene na Javnom pozivu za sufinansiranje dijela plaće uposlenih u Kantonu Sarajevo, iako su s druge strane imale uvjerenje izdato od Porezne uprave da nemaju obaveza, tj. duga po osnovu javnih prihoda, o čemu smo jučer izvijestili.

Kako navode iz Porezne uprave Federacije BiH, oni su na zahtjev Ministarstva privrede Kantona Sarajevo 02.06.2021. godine, dostavili podatke  o podnesenim i obrađenim obrascima MIP- 1023 Mjesečni izvještaji o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak za mjesec septembar 2020. godine i Specifikacije uz uplatu doprinosa poduzetnika za mjesec septembar 2020. godine.

Podaci su dostavljeni u cilju ostvarivanja prava na subvenciju i dokazivanja pravilno izvršenog obračuna i uplate doprinosa na isplaćenu plaću. 

"Naglašavamo da se svi obrasci provjeravaju u sistemu i nakon provjere dobivaju adekvatan status. Obrasci koji su zadovoljili postavljene kriterije su dostavljeni Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo u tabelarnom prikazu", kažu za Akta.ba. 

Pored navedenog ističu da doprinosi i porez na dohodak treba da budu pravilno obračunati, prijavljeni propisanim obrascima i uplaćeni u skladu sa zakonom. 

"Ako postoji neki nedostatak na nalogu za plaćanje kao što je npr. netačan JIB, porezni period, nedovoljan iznos sredstava, netačan uplatni račun i slično, ili ukoliko postoji pogreška na samom obrascu MIP-1023 npr. pogrešan JMBG, općina, netačan obračun, netačan JIB i slično, taj obrazac neće proći automatsku kontrolu uplaćenih obaveza", navode iz PUFBiH. 

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti