Šta se krije iza novoosnovane firme Fabrike duhana Sarajevo?

07.06.2018. 10:14 / Izvor: Akta.ba
Šta se krije iza novoosnovane firme Fabrike duhana Sarajevo?

U januaru ove godine, Skupština Fabrike duhana Sarajevo je donijela odluku o unutrašnjoj organizaciji poslovanja FDS grupacije.

Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo osnovala je u martu ove godine novu firmu i nosi naziv FDS d.o.o. Sarajevo, a za direktora je imenovan Mustafa Bibić, nekadašnji eksport-menadžer Fabrike duhana Sarajevo, saznaje akta.ba.

Trenutni kapital firme je 200.000 KM, a kako saznajemo iz izvještaja o historiji transakcijskih računa, jučer je u UniCredit banci otvoren i aktiviran novi transakcijski račun.

Odluka o osnivanju supsidijarnog društva ograničene odgovornosti donesena je na Skupštini Fabrike duhana Sarajevo 10. januara ove godine. Tada je donesena i odluka o unutrašnjoj organizaciji poslovanja FDS grupacije u kojoj se navodi da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je stopostotnom vlasništvu FDS-a.

Podsjetimo, u august 2017. godine Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo i BAT Investment potpisali su ugovor o proizvodnji koji je definisan model buduće saradnje između kompanija.

Po tom ugovoru, isključivo pravo upravljanja brendovima i komercijalnim poslovima je u nadležnosti BAT.

Ni godinu nakon toga, novi vlasnik je donio odluku da se "efikasnost" popravi otpuštanjem 218 radnika, tako da će sada u fabrici raditi samo 39 radnika.

"Prošle godine Fabrika duhana Sarajevo je prodata za smiješnih 40 miliona KM, pod pritiskom međunarodnih finansijskih institucija kako bi se "nastavila i ubrzala" privatizacija državnih firmih, u cilju poboljšanja "efikasnosti" poslovanja. Usput, donesena je odluka da se fabrika više neće baviti proizvodnjom i prodajom. Ovime je faktički "ugašena" jedna od uspješnih kompanija, gdje su plate bile iznad prosječne i koja je plaćala značajne doprinose u PIO sistem. Isti put čeka i druga državna preduzeća. Sljedeći je BH Telecom. Poslije njega možda EP BiH ? Trebamo se svi dobro zapitati, šta nam je dobrog donijela "šok privatizacija i liberalizacija" i da li nam sada treba "šok državna intervencija"", ističe u svom komentaru Faruk Hadžić, ekonomski analitičar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti