Šta su u Beogradu dogovorili "Strabag" i Vlada RS: Sve firme iz BiH gradit će autoputeve u RS?

26.01.2009. 14:08 / Izvor: Dnevni Avaz
Šta su u Beogradu dogovorili 'Strabag' i Vlada RS: Sve firme iz BiH gradit će autoputeve u RS?

Vlada RS i austrijski "Strabag" formirat će zajedničko preduzeće koje će voditi čitavu koncesiju, odnosno projekt izgradnje mreže autoputeva RS, izjavio je 23.01.2009. godine za "Dnevni avaz" Dušan Topić, član Radne grupe Vlade RS, čiji je tim protekla dva dana imao konsultativne sastanke sa stručnjacima "Strabaga" u Beogradu.

"Sada slijedi poseban ugovor koji definiše odnose Vlade RS i "Strabaga". Preduzeće će voditi čitavu koncesiju i potpisivanje tog ugovora očekujemo za mjesec u Banjoj Luci", rekao je Topić u telefonskoj izjavi iz Beograda.

On je dodao da se trebaju precizirati svi elementi ugovora, kako bi rokovi predviđeni za potpisivanje i početak gradnje bili ispoštovani. Naveo je i da se dobar dio razgovora s koncesionim partnerom odnosio na specifičnosti dionica, gdje su se Austrijanci interesirali za svaki detalj, posebno na potezu Banja Luka - Doboj.

Topić je rekao i da, iako se očekivalo, na sastanku nije bilo riječi o bh. preduzećima koja je "Strabag" izabrao za partnere u ovom projektu. On je dodao da će Austrijanci o svom izboru izvijestiti potpisnike i javnost tek nakon ugovora o zajedničkom preduzeću.

Prije beogradskog sastanka, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je za "Avaz" da je već sigurno da u projektu učestvuju sva građevinska preduzeća iz BiH koja svojim kapacitetima mogu odgovoriti zahtjevnom austrijskom partneru.

"To znači sva građevinska preduzeća iz RS i nadam se sva građevinska preduzeća iz BiH", izjavio je Čubrilović.

Nije isključeno da će Autrijanci u projekt uvesti i još tri svjetske kompanije, kažu nam u Vladi RS. No, prema procjeni "Strabaga", angažiranje domaćih resursa trostruko im je jeftinije, pa je to i dugogodišnja praksa za projekte koje realiziraju izvan svoje zemlje.

Među visokorangiranim partnerima projekta su preduzeća iz RS "Integral inžinjering", "Niskogradnja", "Mrkonjić-putevi", "Kozara-putevi" i Rafinerija Bosanski Brod.

"Strabag" će u izgradnju mreže autoputeva angažirati sve kamenolome i građevinsku operativu na prostoru RS, domaće resurse za proizvodnju hrane, bitumene Rafinerije, radnu snagu i higijensko-tehnička sredstva te opremu za tehničku zaštitu, željezo i konstrukcijske pogone iz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti