Stanje u Aluminiju sve teže, radnici uputili novi apel

13.11.2018. 14:22 / Izvor: Akta.ba
Stanje u Aluminiju sve teže, radnici uputili novi apel

U apelu navode kako su prije 30 dana upoznali sve nivoe vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi preduzeće.

U saopštenju Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija d.d. Mostar navodi se da radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju. Naime, Sindikat je uputio apel pomoći Vladi FBiH, predstavnicima malih dioničara i Vladi Republike Hrvatske.

U apelu navode kako su prije 30 dana upoznali sve nivoe vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi preduzeće i u kojem su tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika vlade FBiH hitnu reakciju i pomoć za spas fabrike i očuvanje radnih mjesta kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata.

Do sastanka, navode, još uvijek nije došlo pored više upućenih poziva kako na adresu same Vlade FBiH  tako i na adrese  ministarstava energetike i rudarstva i industrije te ministarstva financija.

"Predsjedništvo sindikata zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima tvornice održalo je sastanak sa upravom društva 7.11.2018 godine na kojem smo upoznati s dostavljenim zaključcima Vlade FBiH prema Nadzornom odboru Aluminija i Upravi Društva kao i o trenutnom stanju u kojem se nalazimo. V.d.  direktor društva Dražen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego što je bilo početkom oktobra, problem s električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan uz avansno plaćanja dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade FBiH nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći", navodi se u apelu.

Ističe se kako radnici Aluminija ni krivi ni dužni ispaštaju zbog svega navedenog.

"Dovedeni smo do tog da nam se kasni s višemjesečnim uplatama doprinosa kako za mirovinsko tako i za zdravstveno osiguranje gdje od jučerašnjeg dana ne možemo ovjeriti zdravstvene knjižnice te nam je i najavljeno kašnjenje isplate plaće za 10 mjesec. Za dan četvrtak 15.11.2018 godine u 13 sati sazvana je vanredna Skupština sindikata po jednoj točki dnevnog reda poduzimanje i pokretanje štrajka upozorenja", navodi se u apelu.

Pozivali su vlasnike Aluminija d.d. Mostar, predstavnike Nadzornog odbora Aluminija, Upravu Društva da im osiguraju isplatu plate zajedno s kreditnim obvezama sukladno potpisanom sporazumu iz srpnja mjeseca 2018 god te uplatu doprinosa MIO,  zdravstvenog osiguranja koja se prikazuju na platnim listama ali se ne uplaćuju gdje se krše zakon o uplatama doprinosa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti