Stanje u Domovima zdravlja neizdrživo: Zbog nedostatka kadrova najviše ugrožena školska medicina

23.09.2021. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Stanje u Domovima zdravlja neizdrživo: Zbog nedostatka kadrova najviše ugrožena školska medicina

Gužve na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad posljednjih sedmica postale su sve češće.

Gužve na dječijim odjelima u Domu zdravlja Novi Grad posljednjih sedmica postale su sve češće, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo građana Sarajeva. 

Jedan od razloga gužve na dječijem odjelu je nedostatak ljekara Doma zdravlja Novi Grad, zbog čega su tokom pandemije koronavirusa brojne ambulante u sklopu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo radile smanjenim kapacitetom.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić jučer je na svom facebook statusu izjavio da je stanje neizdrživo i pozvao ministra zdravstva KS Harisa Vranića da nešto hitno učini.

"U toku dana dobio sam nekoliko očajničkih poziva i apela osoblja iz novogradskih ambulanti da im se pomogne i traži od njihovih  nadređenih da im pomognu i osiguraju dovoljan broj ljekara. U nekim ambulantama pacijenti su na otvorenom i prohladnom vremenu čekali i više od 3 sata kako bi došli do ljekara. Osim toga, već dugo vremena neke ambulante ne rade svaki dan nego ljekari dolaze samo pojedinim danima u sedmici", kazao je Efendić.

Nedostaje više od 90 ljekara

S njegovim apelom za angažman većeg broja ljekara složio se i novoimenovani direktor Doma zdravlja KS Abel Baltić koji se također osvrnuo na nedostatak kadrova u domovima zdravlja u KS.

"Za navedenu tematiku sam lično zainteresovan dvojako, kao direktor JU Dom zdravlja KS na kojoj funkciji sam tek 20 dana i kao dopredsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad. Moram naglasiti da se slažem sa konstatacijom načelnika Efendića", poručio je Baltić. 

Analizirajući stanje kadrova u JUDZKS došao je, kako kaže, do poraznih saznanja.

"Trenutno JUDZKS radi sa bukvalno prepolovljenim zdravstvenim kadrom, nedostaje više od 90 ljekara porodične medicine, isto toliko medicinskih sestara tehničara, više od 50 radnika na održavanju higijene, dvocifren broj vozača... i to za rad u uslovima kada nema pandemije.Borba sa Covid 19 pandemijom zahtjeva oko još 150 zdravstvenih profesionalaca na dnevnoj bazi. I to stanje nije nastalo juče, već smo ga naslijedili iz prethodnih godina. Razlog što ovo nabrajam je isključivo što smatram da svi imamo pravo da znamo istinu i činjenice", ističe on.

Dodaje da te činjenice govore da su u nekim ranijim vremenima kadrovsko snaženje JUDZKS i kvalitetna usluga građanima bili sporedno pitanje.

"Uradili smo dosta kako bismo prevazišli ovo stanje u što kraćem vremenskom periodu. U tom smislu, vjerujem da će i Vama i načelniku biti drago da čujete da će naši novograđani i svi drugi stanovnici naseg kantona za par dana - čim se u sudu dovrsi registracija mog potpisa kao generalnog direktora koja traje već 15ak dana - imati na raspolaganju znatno veći broj ljekara  koji će biti raspoređeni na radne zadatke i u našoj općini i u cijelom kantonu", navodi direktor.

Također, navodi, da će više od 30 ljekara, 40 medicinskih sestara i 40 radnika na održavanju higijene potpisati ugovore o radu. 

Ukinuta specijalizacija iz školske medicine

Svjestan gorućeg problema nedostatka kadra, kao jednu od svojih prvih aktivnosti po stupanju na mjesto direktora, koju je apostrofirao kao prioritetnu, je bilo upravo angažovanje prijeko potrebnog medicinskog kadra. 

"Uz razumijevanje resornog ministra i njegovu podršku, kao i Vlade KS u cjelini, u kratkom roku je osiguran angažman gore navedenog kadra na području cijelog kantona, na moje insistiranje. Poručujem načelniku Efendiću i svim našim sugrađanima da ćemo učiniti sve da značajno podignemo kvalitet zdravstvenih usluga, kao i uslove rada  i kadrovsku opskrbljenost naše ustanove koja je na prvoj crti odbrane zdravlja naših sugrađana u ovim izazovnim vremenima pandemije", najavljuje novi direktor, ističući da neće na tome stati.

Kako kaže, dobio je obećanje da će poslije ovoga "prvog talasa" nastaviti sa kadrovskim popunjavanjem svega onoga što je godinama zapostavljano. 

"I za kraj pojašnjenje za školsku medicinu. Odlukom tadašnje ministrice ukinuta je specijalizacija iz školske medicine tako da već nekoliko godina niko nije ni započeo ni završio specijalizaciju iz školske medicine. Trenutno u JUDZKS radi svega četvero specijalista školske medicine koji su pred penzijom. Znači, ta specijalizacija je izbrisana potezom pera. I to ćemo prevazići, garantujem vam. Samo je nemoguće preko noći popraviti nešto što se godinama urušavalo. Naročito u vrijeme pandemije. Želim vam da budete zdravi, veseli i molim vas da mislimo jedni na druge. Slavit ćemo kada protjeramo virus iz BiH, a do tada dajemo svoj radni maksimum", pojasnio je Baltić za kraj.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti