Stanogradnja u RS biznis prošlosti

05.05.2012. 08:31 / Izvor: Glas Srpske
Stanogradnja u RS biznis prošlosti

Stanogradnja u Srpskoj je u znatnom padu, prije svega zbog smanjene potražnje i ulaganja, ali i visokih nameta koji su čitavu građevinsku industriju doveli u tešku situaciju, ističu građevinci.

U prilog tome govori i podatak da je u BiH u prošloj godini završeno 2.755 novih stanova, što je za 24,9 odsto manje nego prethodne godine, a ako je suditi po izvršenim građevinskim radovima, čiji pad se i dalje nastavlja, ništa bolji pokazatelji neće biti ni ove godine, piše Glas Srpske.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i vlasnik građevinske firme "Rankom inženjering" Ranko Milić kaže da je vidljivo da je stanogradnja u RS u znatnom padu, te da i građevinci koji su očekivali da će se ove godine stvari poboljšati, pa su počeli gradnju, sada to redukuju i rade sa smanjenim kapacitetima i brojem radnika. On je istakao da se u stanogradnji u Srpskoj samo održava minimum aktivnosti.

"Došli smo do faze u kojoj je teško pričati o građevinarstvu uopšte. Velika su očekivanja od gradnje autoputa, termoelektrana i hidroelektrana, ali plašim se da je za to potrebno vrijeme, a nama svaki dan znači mnogo", naglasio je Milić i dodao da se njegova firma više skoro i ne bavi stanogradnjom, upravo zbog drastičnog pada u ovoj oblasti.

Komercijalni direktor banjalučke građevinske firme "Ars studio" Zoran Pavlović kaže da su u Banjaluci trenutno u gradnji četiri objekta.

"To je zaista mali broj, a razlog je svakako pad kupovne moći i mogućnosti građana da to plate. Trenutno svi u stanogradnji imaju problema sa prodajom preostalih stanova koji su ranije izgrađeni, jer su mali stanovi prodati, a veći su po pravilu van finansijskih mogućnosti naših stanovnika", kazao je Pavlović i dodao da je od 2009. godine u RS stanogradnja pala sigurno za 50 odsto.

Situacija po pitanju stanogradnje nije ništa bolja ni u ostalim opštinama Srpske, pa tako građevinci u Prijedoru ističu da su ekonomska kriza i dalje opadanje platežne moći stanovništva glavni razlozi što se negativni trend prometa nekretnina i dalje nastavlja.

Prema riječima većine od osam vlasnika građevinskih firmi u Prijedoru stanogradnja je, najblaže rečeno, u stagnaciji.

Direktor preduzeća za usluge, građenje i promet "Agent" Prijedor Nedžad Rešić kaže da pored ovih problema građevinska preduzeća zbog nedostataka ulaganja kasne sa uvođenjem novih tehnologija, što je još jedan od razloga stagnacije.

Paradoksalna situacija se događa u Trebinju, gdje se stanovi i dalje grade, iako kupaca gotovo i da nema. U najjužnijem gradu RS kažu da je potražnja za stanovima gotovo nestala, a od šezdesetak novoizgrađenih stanova, u posljednjih nekoliko mjeseci prodata su tek dva, tri.

"U Trebinju se, uprkos krizi grade novi stanovi, ali zainteresovanih kupaca skoro da i nema. Na najatraktivnijoj lokaciji kvadrat košta oko 1.770 maraka, a doskora je njegova cijena bila i do 2.100 maraka", kažu u agencijama za promet nekretnina u Trebinju i dodaju da i pored toga cijene stanova ne padaju.

Građevinski radovi

Prema podacima Zavoda za statistiku RS vrijednost izvršenih radova u Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine manja je za 14,3 odsto.

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u martu ove godine u odnosu na prethodni mjesec veća je za 88,8 odsto, dok je u odnosu na mart 2011. godine manja za 25,8 odsto, a u odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2011. godini za 34,4 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti