Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stanovništvu poplavljenih područja prijete antraks, virus zapadnog Nila...

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu Federalne uprave Civilne zaštite.

20.05.2014. 09:02 / Izvor: Fena

Veterinarski fakultet Sarajevo formirao je krizni štab i aktivirao svoju veterinarsku službu koja djeluje u sastavu Federalne uprave Civilne zaštite.

Od danas će stručni tim Veterinarskog fakulteta (patolog, mikrobiolog, infektolog, virusolog i epidemiolog) obilaziti ugrožena i pogođena područja, kontaktirati lokalne veterinarske organizacije i štabove CZ, izvršiti uvid u stanje na terenu i predlagati konkretne mjere. Prva se odnosi na leševe životinja koji moraju biti propisano neškodljivo uklonjeni, u jame, s obzirom na to da kapaciteti spalionica koje postoje u CZ nisu dovoljni a te spalionice su namijenjene za male leševe (perad, ovce) - kaže dekan tog fakulteta Nihad Fejzić govoreći o aktivnostima timova (profesora i studenata) Veterinarskog fakulteta.

Po njegovim riječima, laboratorije ovog fakulteta su spremne da izvrše sve vrste pretraga koje su potrebne u ovakvoj situaciji.

Stručni timovi će u narednim danima obići mjesta: Nemila, Željezno i Topčić-Polje, Zavidoviće, Maglaj, Doboj. Druga ekipa ide u Posavinu – Orašje i Odžak i okolna mjesta do kojih se bude moglo doći.

Treća ekipa će obići Tuzlanski kanton – Kalesiju, Živinice, Kladanj...

Od bolesti koje prijete stanovništvu, ali i životinjama, Fejzić napominje antraks čije pore, kojih ima u tlu i inače, su sada rasute svuda.

One su smrtonosne kako za životinje, tako i ljude i sada su tamo gdje ih nikad nije bilo niti bi ih trebalo biti.

On ističe da je hitno potrebna vakcinacija svih životinja, kako bi one bile imune i kako antraks ne bi prenijele na ljude.

Od ostalih bolesti dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić upozorava i na rizike od stomačnih infekcija kako za životinje, tako i ljude.

"Prijeti leptospiroza i druga oboljenja i mi smo spremni priskočiti upomoć. Kao dio Civilne zaštite Federacije BiH, stavili smo sve svoje potencijale na raspolaganje. Naša laboratorija besplatno će raditi sve analize hrane i tečnosti koja se distribuira u ugroženim područjima, posebno u humanitarnim centrima", kaže Fejzić.

Nagli porast temperature, smatra Fejzić, pogoduje i bolestima koje prenose insekti, između ostalih i virusu zapadnog Nila.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti