Stari Grad Sarajevo će omogućiti zakupe dodatnih lokacija ljetne bašte

15.05.2020. 12:46 / Izvor: Akta.ba
Stari Grad Sarajevo će omogućiti zakupe dodatnih lokacija ljetne bašte

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić održao je radni sastanak sa Goranom Čerkezom.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić održao je radni sastanak sa Goranom Čerkezom članom Federalnog Kriznog štaba i pomoćnikom federalnog ministra za javno zdravlje, a povodom uvođenja mjera kojima je omogućen rad određenih privrednih subjekata. Hadžibajrić i Čerkez su nakon sastanka obišli najuže starogradsko jezgro i na licu mjesta se uvjerili u stanje na terenu. Tokom razgovora Čerkez je istakao kako je Općina Stari Grad bila među prvim lokalnim zajednicama koja je donijela pravovremene mjere u borbi protiv korone, ali i mjere u cilju pomoći socijalno ugroženim i privrednim subjektima.

Član Federalnog Kriznog štaba Goran Čerkez ponovio je da je obavezno poštivanje propisanih mjera distance u ljetnim baštama. "Važno je poštovanje propisanih mjera, između ostalog da mora biti dva metra razmaka između stolova, za stolom ne smije sjediti više od dvije osobe, moraju se nositi maske i rukavice", kazao je Čerkez. Dodao je da do daljnjeg neće biti dozvoljen rad ugostiteljskim objektima u zatvorenom. Iz tog razloga načelnik Hadžibajrić odlučio je predložiti nove mjere kao olakšicu poslovanja privrednicima u Starom Gradu.

"Naša želja je da se stanje što prije normalizuje, ali smo svjesni da je potrebno određeno vrijeme za povratak u normalne tokove i nastavak poslovanja. Predložit ću Općinskom vijeću Stari Grad, već na sljedećoj sjednici, da ugostitelje koji posluju u zatvorenim prostorima, a koji su u našem vlasništvu, 100% oslobodimo obaveze plaćanja zakupa za mjesec maj. To se neće odnositi na korisnike javnih površina jer im je sada dozvoljen rad", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Inače, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je još u martu donio mjeru kojom su za 50% umanjene zakupnine za poslovne prostore i javne površine u ovoj općini, usljed pojave korona virusa. U aprilu su zakupci poslovnih prostora i javnih površina u Starom Gradu 100% oslobođeni obaveze plaćanja zakupa, a ove odluke podržalo je i Općinsko vijeće Stari Grad.

Potvrdio je da su u Starom Gradu razmotrene i dodatne lokacije za postavljanje ljetnih bašti, što će također omogućiti djelimičnu normalizaciju poslovanja ugostiteljima.

"Usljed nastale situacije i ogromnih gubitaka privrednika u ugostiteljstvu, a posebno zbog činjenice da su zbog toga mnogi ljudi izgubili radna mjesta, omogućit ćemo zakup centralnog dijela ulice Štrosmajerova u svrhu postavljanja ljetnih bašti. Bit će to bašte unificiranog izgleda, sa istim tendama i stolovima kroz sredinu ulice i nećemo dozvoliti bilo kakva odstupanja. Svi će se trebati pridržavati propisanih gabarita za korištenje javne površine, kao i mjera Federalnog kriznog štaba o socijalnoj distanci, a sa strana će biti dovoljno postora za kretanje pješaka ili hitne intervencije," izjavio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da se ovom mjerom nastoji olakšati rad privrednih subjekata, ali i da se neće dozvoliti bilo kakve zloupotrebe, te će općinski inspektori svakodnevno obilaziti teren i vršiti kontrolu.

Što se tiče ostalih lokacija koje bi također mogle biti iskorištene za ljetne bašte, općinski načelnik s rukovodiocima nadležnih službi razmatra mogućnost postavljanja ljetnih bašti na dijelu višenamjenskog trga iznad podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića i sve druge lokacije gdje je moguće postaviti bašte, ali pod uslovom da njihovo postavljanje ni u kom slučaju ne ugrožava pješački saobraćaj ili pristup vozilima hitne intervencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti