Start me up: Mladi u BiH trebaju više praktičnog znanja

21.02.2018. 12:49 / Izvor: Akta.ba

Start me up je prva konferencija koja je okupila svjetski poznate stručnjake za osnivanje Start-upa, diplomatske i akademske predstavnike.

Mladim ljudima u Bosni i Hercegovini treba dati priliku da se zaposle i da svojim talentom i kvalitetom doprinesu poboljšanju i razvoju ekonomije zemlje, poručio je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Edward Ferguson sa konferencije Start me up koja se danas održava u Sarajevu, a u okviru koje će biti nagrađeni najbolji Start up projekti.

Naglasio je kako Ambasada Velike Britanije stavlja akcenat na poboljšanje poslovnog okruženja u BiH kako bi omogućili  mladim ljudima da registruju svoje kompanije, da doprinosu razvoju ekonomije, kao i da zapošljavaju nove mlade ljude.

"U svemu ovome veoma važan faktor je obrazovni sistem koji je trenutno usmjeren na teorijski dio, manje na praktični", kazao je Ferguson, te napomenuo kako trebamo imati u vidu da se globalno tržište mijenja i univerziteti diljem svijeta se prilagođavaju zahtjevima tržišta, te podužetništvo uključuju u nastavni plan i program univerziteta, fokusirajući se na prirodne znanosti.

Damir Marjanović, Rektor Internacionalnog Burch univerziteta kazao je kako se obrazovanje u BiH susreće sa dosta izazova, a jedan od njih je svakako previše teorije, premalo prakse, dok je drugi izazov povezivanje onoga što se zove formalno i neformalno obrazovanje.

Marjanović, kaže kako nije više tajna da mi u BiH na univerzitetima proizvodimo profesije koje neće pronaći svoje mjesto na tržištu rada koje više ne postoji.

Stoga je kako naglašava Marjanović, Start me up konferencija jedna spona između onoga što se zove formalno obrazovanje i priprema što te mlade čeka na tržištu rada.

"Na današnjoj konferenciju predstavljene su najbolje ideje, projekti... Očekujem da će jedan od ovih projekata da donese neka zanimljiva rješenja, promociju BiH na najbolji mogući način i da ćemo pokazati da ovo nije država u kojoj mlade tjeraju da idu iz nje, nego u  kojoj se mladima daje prilika da ostanu ovdje i ostvare svoje karijere", dodao je Marjanović.

U okviru konferencije govorili su i Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK), Sebastian Damm, rukovodilac ekonomskog odjela Njemačke Ambasade u Sarajevu, Jan Ebben, voditelj "Skills Expert" pri Predstavništvu njemačke privrede u BiH, kao i Din Ferizović, Asocijacija srednjoškolaca BiH, te Faik Ćatibušić, suosnivač Ant Colony Tehnologies koji je ispričao mladim kako je postao poduzetnik.

Predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža kazao je kako oni već 15 godina čine velike napore kao bi kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH.

"Želimo afirmisati, zemlju znanja, a ne  zemlju poznanstva. Želimo afirmisati vrijednosti koje će mladim ljudima pomoći da svoju budućnost vide unutar granica BiH", kazao je Muidža, te dodao kako smatra da je znanje, kapital koji posjeduju mladi ljudi u BiH kad završe škole, fakultete na puno boljem nivou.

O okviru današnje Start me up konferencije biće održano i takmičenje najboljih poslovnih ideja.

Jedna od učesnica današnjeg takmičenja je i Lamija Palalija, studentica Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke na Burch univerziteta koja zajedno sa svojom ekipom predstavila edukacionu aplikaciju za djecu predškolskog i školskog uzrasta.

"Aplikacija nudi tri kategorije edukativnih igrica i različita polja, poput jezika, matematike, boja u zavisnosti od doba djeteta", pojasnila je Lamija.

Inače, Start me up je prva konferencija koja je okupila svjetski poznate stručnjake za osnivanje Start-upa, diplomatske i akademske predstavnike, te poduzetnike sa praktičnim iskustvom, sve sa ciljem istraživanja prilika za Start-up biznis u Bosni i Hercegovini.

Konferenciju je organizovao Burch univerzitet uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH, kao i  Ambasada Velike Britanje u BiH.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti