Startup challenge pod nazivom "Restart the Economy" i tokom vikenda u Sarajevu

25.09.2021. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Startup challenge pod nazivom 'Restart the Economy' i tokom vikenda u Sarajevu

Razlozi i motivi organiziranja ove konferencije su statistike odlaska mladih iz zemalja Evrope i velike stope nezaposlenosti.

Konferencija startup challenge pod nazivom "Restart the Economy" započela je jučer u Sarajevu i trajat će do kraja vikenda a planirana je realizacija preko 10 novih poslovnih ideja i planova, kao i jačanje i kreiranje poduzetničkih mreža u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Konferenciju organiziraju Homework Hub iz Sarajeva i MeOut organizacija iz Budimpešte pod pokroviteljstvom Višegradskog fonda, Evropske komisije i Trgovinske komore iz Budimpešte. 

Prema riječima organizatora, na ovoj konferenciji, na kojoj će osnovne teme biti identifikacija ekonomskog uticaja pandemije na mala i srednja preduzeća te iznalaženja rješenja za iste, učestvuju predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Mađarske, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Srbije, Slovačke sa preko 70 učesnika specijaliziranih u području startupa, poduzetništva, srednjih i malih poduzeća, kao i djelovanja lokalnih nevladinih organizacija.

Razlozi i motivi organiziranja ove konferencije su statistike odlaska mladih iz zemalja Evrope i velike stope nezaposlenosti. 

" U posljednjih godinu i pol, stotine hiljada ljudi postalo je nezaposleno u srednjoj Europi i regiji zapadnog Balkana. Pandemija je ozbiljno uticala na sektor malih i srednjih preduzeća budući da nemaju dovoljno sredstava za dugotrajno održavanje rada bez prihoda. Vještine, sposobnosti za fizičku i tehničku realizaciju poslovnih ciljeva MSP-a su prisutni. Međutim, prilika za izlaganje svojih ideje, prestrukturiranje tržišta za provođenje razvoja, lokalnih i regionalnih mreža, nedostaje sposobnost prilagođavanja okolnostima i reakcijama, značajni događaji i poduzetničko znanje i iskustvo. Štaviše, odliv prevashodno visokokvalificirane radne snage u razvijene zemlje i multinacionalne kompanije predstavlja ozbiljnu poteškoću u izgradnji inovativnog poslovnog okruženja, pogotovo u zemljama V4 i Zapadnog Balkana, zato organiziramo ovaj dvodnevni Idea Challenge u Sarajevu, srcu Zapadnog Balkana. ", navode organizatori. 

Attila Sandor, predsjednik Inovacijskog centra "MeOut", u svom govoru je pozvao učesnike da uvijek budu korak ispred drugih, posebno u vremenu krize. 

Pored umrežavanja učesnika i prezentacije inovativnih poslovnih ideja, zamisao je navedene ideje realiziramo u realnom poslovnom okruženju, da pospješimo ekonomsku aktivnost i individualne kompentecije mladih ekonomskih aktera.

"Ovaj izazov je osmišljen na način da ohrabri mlade ljude da se bave preduzetništvom i takođe njime želimo uticati na nezaposlenost mladih u dijelu Centralne Evrope i Zapadnog Balkana. Ovim izazovom ćemo pokučati osigurati rješenja i ideje kako ponovo započeti /restartovati ekonomiju i kako ekonomiju učiniti važnijom u dijelu rješavanja ove kovid krize.", izjavio je za medije na otvorenju Bence Labossa, potpredsjednik MeOut organizacije iz Budimpešte u kojoj je podrška razvoju start up ideja na visokom nivou. 

Kompanije i lokalni pravni subjekti će da osjete benefit novih inovativnih ideja, učesnici će steći nove vještine i znanja koji će ih učiniti konkurentnim na tržištu rada.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti