Stav ministarstva: Promotivne off-road vožnje se moraju zakonski urediti i kontrolisati

26.01.2021. 11:44 / Izvor: Akta.ba
Stav ministarstva: Promotivne off-road vožnje se moraju zakonski urediti i kontrolisati

Inicijativu za izmjenu člana 14. Zakona o zaštiti prirode podnijela jedna od institucija nadležna za implementaciju zakona.

"Od iznimne nam je važnosti da na "Prvi draft/Nacrt" što ustvari predstavlja radni tekst, dobijemo što više komentara primjedbi i sugestija kako bismo u konačnici dobili što kvalitetniji tekst Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode u interesu svih nas, koji je u funkciji zaštite prirode i cijelog biodiverziteta", izjavila je za portal Akta.ba Zineta Mujaković, dpl. biolog, šef odsjeka za očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. 

Napominje da su sve navedene predložene izmjene inicirane od onih strana koje implementiranju Zakon na terenu.

"Navedenim izmjenama i dopunama Zakona želi se postići što veća zaštita prirode na terenu i kontrola aktivnosti, što je interes svih nas u Federaciji BiH", ističe Mujaković.

Nakon što smo jučer objavili tekst o izmjenama spornog člana 14. važećeg zakona koji se odnosi na mogućnost odobravanja međunarodnih takmičenja i promotivnih vožnji (cross vožnje, off-road, ...) vozilima na motorni pogon na obilježenim, uređenim i pripremljenim stazama uz dozvolu Federalnog ministarstva okoliša, naša sagovornica objašnjava šta znači dopuna kojom je predloženo izuzeće od zabrane ovakvih takmičenja.

"Pokazalo se da ovakvi događaji imaju pozitivne efekte za razvoj turizma u BiH, pa se u cilju zaštite prirode ovakvi događaji trebaju zakonski urediti i kontrolisati. Ova dozvola treba da sadrži uslove i mjere zaštite prirode (st. 4.). Utvrđene su i kaznene odredbe u čl. 232. i 233. Zakona za nepoštivanje utvrđenih odredbi Zakona", napominje ona.

Dodaje da je inicijativu za izmjenu člana 14. Zakona o zaštiti prirode podnijela jedna od institucija nadležna za implementaciju zakona. Cilj navedene inicijative obrazložen je potrebom za boljom kontrolom i legalizacijom navedenih aktivnosti i događaja koji su sve popularniji u regionu, te se ovakva takmičenja već održavaju u BiH.

"Inspektori u tim slučajevima kažnjavaju, ali se ispostavilo da ih je teško kontrolisati. Prijedlog ide u cilju legalizacije pojedinih ovakvih aktivnosti putem posebnih dozvola za takve trke, čime bi se mnogo lakše iste mogle kontrolisati. Osim toga, ovakvi događaji bi mogli imati i pozitivne efekte na razvoj turizma u BiH, te je šteta nekontrolisati ove procese. S tim u vezi, ovakva mogućnost je ugrađena u Radni tekst izmjena i dopuna Zakona", naglašava Mujaković, kako slijedi: 

"U članu 14. iza stava 1. dodaju se novi st. 2., 3.i 4., koji glase: Izuzetno od stava 1. ovog člana, mogu se odobriti međunarodna takmičenja i promotivne vožnje (cross vožnje, off-road, ...) vozilima na motorni pogon na obilježenim, uređenim i pripremljenim stazama uz dozvolu Federalnog ministarstva, a uz saglasnost nadležnog  ministarstva  saobraćaja i lokalne  zajednice na čijem  području se međunarodno takmičenje i promotivna vožnja održava. Organizator međunarodnog takmičenja i promotivne vožnje dužan je podnijeti zahtjev za dozvolu 60 dana prije održavanja takmičenja, odnosno vožnje, a nadležnu inspekciju za zaštitu prirode obavijestiti 15 dana prije održavanja. Uz zahtjev se prilaže dokaz da je organizator pravno lice, karta kretanja  vozila  u  razmjeri  1:10.000,  plan  i program održavanja, način obilježavanja, uređenja i pripremanja staza i plan sanacije privremenih staza nakon održavanja. Dozvola iz stava (2) ovog člana, izdaje se rješenjem koje sadrži uslove održavanja međunarodnog takmičenja i promotivne vožnje i mjere zaštite prirode.".

Dakle, zabrana takmičenja i vožnje ostala bi na snazi, ali bi se u izuzetnim slučajevima dala dozvola o čemu bi se odlučivalo u svakom pojedinačnom slučaju uz dodatnu obavezu obavještenja inspektora koji bi bio prisutan i kontrolisao aktivnost na terenu.

"Prema saznanjima kojim raspolaže Federalno ministarstvo okoliša i turizma navedene aktivnosti se već održavaju na području Federacije BiH i ovom odredbom želimo u buduće kontrolisati i uvezati ih u sistem nadzora. Naravno, navedena odredba je prvom radnom nacrtu/draftu", zaključuje ona.

Podsjetimo, nakon velikog broja dostavljenih zahtjeva i inicijativa sa terena (kako vladinog tako i nevladinog sektora) pokrenute su aktivnosti u cilju donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, jer su se pojavile poteškoće u implementaciji istog na terenu.

Zakon o zaštiti prirode usvojen je u avgustu mjesecu 2013. godine, a 23.12.2020. godine na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma objavljena je Odluka o konsultacijama o radnom tekstuNacrt Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, te Obrazloženje i Obrazac - komentari – za nacrt navedenog  zakona.

Rok za dostavljanje primjedbi, sugestija i mišljenja je 30 dana od dana objavljivanja.

Također, pisanim putem obaviješteni su svi zainteresovani u postupku (vladin i nevladin sektor).

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti