Štern: Rijeka će postati najvrijedniji dio Ine zahvaljujući MOL Grupi

01.06.2020. 11:46 / Izvor: Akta.ba
Štern: Rijeka će postati najvrijedniji dio Ine zahvaljujući MOL Grupi

Rafinerija u Sisku je nerentabilna, izvoz nafte u Mađarsku nije sporan

Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern u razgovoru za SEEbiz.eu kaže kako će riječka rafinerija nakon realiziranih investicija postati najvrijedniji dio Ine.

Odluka uprave Ine i MOL grupe o izgradnji postrojenja za preradu teških ostataka nafte (koking) u Rafineriji nafte Rijeka svakako je sjajna vijest, kaže Štern. Kroz godnu-dvije Rijeka će postati tržišno vrlo ozbiljna priča.

"To je projekt koji će omogućiti dugoročni opstanak riječke rafinerije na tržištu, Ini omogućiti bolje poslovanje na tržištu, ali i zaposliti velik broj domaćih tvrtki. Povećat će se proizvodnja svijetlih derivata, odnosno benzina i dizela, što će donijeti i puno veću profitabilnost, a time i opstanak rafinerije na tržištu", smatra Štern.

Štern vjeruje kako će izgradnja koking postrojenja omogućiti povećanje proizvodnje u riječkoj rafineriji, ali i da će se u tom slučaju i veći dio domaće nafte prerađivati u Rijeci, za što je potrebno stvoriti i tehničke preduvjete u JANAF-u.

Sisačka Rafinerija, s druge strane, čini se kao završena priča.

"Sisak je nerentabilan. U ovom trenutku ne bi ga se ni moglo nazvati rafinerijom. Ne mogu se nositi u profitabilnosti s potpuno obnovljenim rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj. Nažalost, početkom 2000-ih godina propuštena je velika prilika za modernizaciju sisačke rafinerije. Planovi su bili na stolu, bilo je osigurano i financiranje no čitava je priča propala zbog osobnih interesa i čudnih ambicija, pa čak bih rekao i korupcije na razini Uprave i Nadzornog odbora Ine", kaže Štern.

Protekloga tjedna u fokusu je javnosti bio izvoz nafte u Mađarsku koji je izazvao niz reakcija. U sadašnjim okolnostima privremeni izvoz nafte u Mađarsku nije sporan, kaže Štern, jer Sisak to ne može odraditi, a Rijeka prolazi kroz proces remonta, no dodao je da ne može detaljnije komentirati jer nije upoznat sa svim detaljima ovog posla.

Posljednjih su se dana pojavile i spekulacija kako bi MOL mogao biti zainteresiran za preuzimanje Janafa. Štern ne vjeruje u priču o interesu MOL-a za preuzimanjem Janafa.

"Ina je bila suvlasnik Janafa, držala je trećinu udjela. Ne vidim razloga na mađarska naftna kompanija bude vlasnik Janafa, a ne vidim da bi MOL i bio zainteresiran. Ali Mađarskoj je svakako stalo da Janafovi cjevovodi dobro funkcioniraju i sigurno je da ćemo tu u budućnosti vidjeti daljnje intenziviranje poslova", zaključuje Štern.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti