Stjepan Kumrić, direktor FCL: Nastavljamo dosadašnje pozitivno poslovanje

01.11.2018. 12:35 / Izvor: Akta.ba
Stjepan Kumrić, direktor FCL: Nastavljamo dosadašnje pozitivno poslovanje

Nakon godina uspješnog poslovanja bivši generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Izet Imamović preuzeo je mjesto predsjednika Nadzornog odbora, imenovana je nova Uprava.

Nakon godina uspješnog poslovanja bivši generalni direktor Fabrike cementa Lukavac Izet Imamović preuzeo je mjesto predsjednika Nadzornog odbora, imenovana je nova Uprava, koju sada zastupaju Stjepan Kumrić, generalni direktor i Daniel Maschtovsky, izvršni direktor za finansije. 

U razgovoru sa generalnim direktorom Stjepanom Kumrićem više informacija o radu i projektima Fabrike cementa Lukavac, vodećeg proizvođača portland i zidarskog cementa u Bosni i Hercegovini, koja je od 2001. godine članica ugledne poslovne grupacije Asamer iz Austrije.

Kakvi su Vaši poslovni planovi za Fabriku cementa Lukavac u narednom periodu?  

- Primarni su nam zadaci da nastavimo naše dosadašnje pozitivno poslovanje i budemo primjer jedne od najuspješnih fabrika u BiH pa i šire. U proteklim godinama smo uložili velika sredstva u modernizaciju proizvodnje i tehnologije, tako da nam je sada fokus na usavršavanju naših uposlenika i daljem jačanju odnosa sa svim klijentima i dobavljačima.

Posebno nam je bitno što smo investiranjem u proizvodne pogone povećali udjel korištenja alternativnih goriva u svom energetskom bilansu čime smo postali aktivni učesnici u upravljanju i zbrinjavanju otpada u BiH. Korištenjem alternativnih goriva doprinosimo smanjenju potreba za fosilnim gorivima te smanjenju emisija CO2/ugljen dioksida/ i drugih gasova. 

Naši planovi i za naredni period baziraju se na održavanju visokog kvaliteta proizvodnje i okolinskom upravljanju koje je ugrađeno u sve faze nastanka naših proizvoda. To znači da planiramo dalje povećanje udjela alternativnih goriva u našoj proizvodnji te širenje tržišta, jer možemo ponuditi dovoljne količine proizvoda proizvedenih po najvišim standardima. Vjerujemo da naši građani i klijenti itekako prepoznaju značaj i vrijednosti našeg rada koji je baziran na zaštiti okoliša i zdravlju ljudi.

Poznato je da imate dobru saradnju sa lokalnom zajednicom. Kakvi su planovi za dalji razvoj tih odnosa?

- U našim planovima je posebna pažnja posvećena upravo unapređenju kvaliteta života naše lokalne zajednice. Imamo zaista dobre odnose sa lokalnom administracijom i građanima Lukavca i cilj nam da te odnose razvijamo i poboljšavamo tako da se svi dobro osjećaju. Vidljivo je da su i u našoj zemlji ekološka svijest i život u skladu s konceptom održivosti svakim danom sve važniji. Podržavamo rad nevladinih organizacija koji promovira vrijednosti zaštite okoline i očuvanja prirodnih resursa. Radimo na mnogim projektima, posebnu potporu dajemo projektima koji obuhvataju rad s djecom i mladima.

Odnedavno ste pokrenuli projekat pod nazivom "U prijateljstvu sa prirodom". Kome je namijenjen i o čemu se radi?

Živjeti u skladu i prijateljstvu s prirodom je jedna od osnovnih odrednica naše fabrike cementa. Koncept„U prijateljstvu s prirodom“ smo predstavili na našoj ovogodišnjoj, već tradicionalnoj, manifestaciji Dan otvorenih vrata, gdje se družimo sa građanima Lukavca i Tuzlanskog kantona. Pored druženja ove godine smo uveli i jednu edukativnu dimenziju, namijenjenu prije svega djeci i omladini, da bismo im pokazali koliko je važno čuvati prirodu i družiti se s njom. Poklonili smo im sjemenje i zajedno sadili drveće u krugu naše fabrike. Cilj nam je da ovim projektom mlade naraštaje naučimo da sve što danas učinimo za prirodu, bude jednog dana vraćeno na najbolji način. Projekat, koji je naišao na izuzetan prijem, razvijamo dalje u saradnji sa obdaništima i školama jer ne želimo da naša briga za zaštitu okoliša bude samo deklarativna. Smatramo da je to obavezna aktivnost, a ovo je jedan od načina da je sprovedemo u djelo.

Vaša marka Lukavac Beton sve više napreduje, recite nam nešto o tome.

- Naše marke Lukavac Cement i Lukavac Beton se snažno razvijaju. Lukavac Beton postaje jedan od lidera i ozbiljan dobavljač na tržištu proizvodnje i ugradnje betona.

Svojim opredjeljenjem ka kvalitetnom proizvodu i efikasnoj isporuci betona, uz stručnu tehničku podršku kolega iz oblasti cementa koja je neophodna za realizaciju kompleksnih infrastrukturnih projekata od državnog značaja, te ozbiljnošću svakog radnika može se očekivati dalji rast i razvoj poslovanja.

Koja je Vaša vizija budućeg razvoja Fabrike cementa Lukavac?

- Nas već danas ubrajaju među najmodernije fabrike cementa u Evropi. Kontinuirani tok investicija omogućio nam je bezbjednu i visokokvalitetnu proizvodnju sa emisijama koje zadovoljavaju najstrožije važeće norme u zemljama Evropske unije.

Prije svega želimo biti i ostati sinonim za kompaniju koja konstantno postavlja više standarde, isporučuje kvalitetne proizvode i usluge po mjeri kupca, zalaže se za inovacije i razvoj. Timski duh, fleksibilnost i odgovornost prema ljudima i okolišu su osnovni temelji na kojima želimo graditi našu budućnost. 

S.B.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti