Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Što prije uvesti jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve - 112

25.01.2021. 16:02 / Izvor: Akta.ba

Privredna komora FBiH i Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH naglašavaju značaj uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije - 112.

Ističu da je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 je pitanje direktne, životne sigurnosti svih građana BiH, a ne političko pitanje.

" Podsjećamo da je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 od naročite važnosti u situacijama automobilske nesreće i da direktan poziv daje mogućnost spašavanja ljudskog života, što bi trebao biti jedinstveni i ključni prioritet svih nadležnih institucija. Dalje, nova vozila u Bosnu i Hercegovinu se uvoze u skladu sa EU homologacijom, gdje posljedično takva vozila moraju ispunjavati sve normative koji su propisani u EU, posebno one koji se tiču sigurnosnog aspekta. Tako su svi proizvođači novih vozila koji ista plasiraju na području EU i ostatku zemalja koje teže članstvu istoj, od 1. aprila 2018. godine, obavezni u svim novim vozilima serijski isporučivati i sistem koji omogućava poziv na broj 112 (manuelni i/ili automatski od strane samog vozila). Nova vozila dolaze sa integrisanim komunikacijskim jedinicama i SIM karticama putem kojih vozači mogu besplatno pozvati broj za hitne slučajeve u slučaju udesa ili to čak čini samo vozilo ukoliko putnici u njemu iz bilo kojeg razloga (npr. teške povrede) nisu u stanju to učiniti", pojašnjavaju u zajedničkom saopćenju za javnost. 

Kako je predmetna direktiva stupila na snagu 2018. godine, takvih vozila sa integrisanim pozivom za hitne slučajeve je sve više čak i na cestama u BiH, a ista će se početi pojavljivati i u segmentu rabljenih vozila kroz masovni uvoz iz EU. Međutim, s obzirom da sistem ne funkcioniše u BiH, to znači da, sve dok se vozači nalaze na području Bosne i Hercegovine, njihova sigurnost nije zagarantovana na isti način kako je to učinjeno u svim ostalim zemljama Evrope.

" Uspostavljanje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 je definisano Direktivom Evropske unije  i ojačano kroz naknadno usvojene zakone, tačnije Direktivu Evropskog parlamenta i Vijeća od 26.02.1998. godine o primjeni odredbi otvorenog pristupa mreži (ONP) za glasovne telefonije i o univerzalnim telekomunikacijskim uslugama u konkurentnom okruženju", dodaju. 

U Bosni i Hercegovini su delegati Doma naroda PS BiH, na sjednici održanoj još 2008. godine usvojli Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH, nakon čega je formiran i Operativno komunikacijski centar 112 u BiH.

Iako se tada činilo da će se implementacija broja 112 dovesti do kraja na način kako je to propisano brojnim EU direktivama, u međuvremenu su ga implementirale sve zemlje regiona, dok je finalizacija ovog projekta u Bosni i Hercegovini na koncu dovedena pod veliki znak pitanja, upravo iz političkih razloga, čime je sigurnost građana BiH, ali i svih turista u BiH ugrožena.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

112

sos broj

BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti