Strabag podnio žalbu Upravnom sudu, traži odgodu radova na Pelješkom mostu

17.04.2018. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Strabag podnio žalbu Upravnom sudu, traži odgodu radova na Pelješkom mostu

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova.

Austrijski Strabag potvrdio je u ponedjeljak da je Upravnom sudu podnio tužbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu te zatražilo odgodu početka radova na tom infrastrukturnom projektu. 

"Potvrđujemo da smo danas Upravnom sudu podnijeli žalbu na odluku o izvođaču radova na Pelješkom mostu. Također smo podnijeli prijedlog za privremenu zabranu početka radova. Uz to, obratili smo se Europskoj komisiji", kratko su izvijestili iz Strabaga. 

Jutarnji list ovaj je vikend najavio da će austrijski Strabag, kao i konzorcija talijanskog Astaldija i turskog Ictasa, podnijeti tužbe Upravnom sudu protiv odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, koja je nedavno odbila njihove žalbe na odabir kineske tvrtke China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta.

Hrvatske ceste su u siječnju ove godine odabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, a ta je ponuda bila po cijeni od 2,08 milijardi kuna, dok je talijansko-turski konzorcij ponudio cijenu od 2,55 milijardi kuna, a Strabag 2,62 milijardi kuna (svi iznosi bez PDV-a).

Na tu se odluku i austrijski ponuđač i talijansko-turski konzorcij su u drugoj polovici siječnja podnijeli žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Strabag je tvrdio da je kineski konzorcij ponudio dampinške cijene za niz radova. Uz ostalo, smetalo im je i što naručitelj, Hrvatske ceste, nisu ispitale niske ponuđene cijene kineske korporacije u pojedinim stavkama, a što je, kako smatraju u Strabagu, trebao učiniti prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog Parlamenta i Vijeća. Austrijska je tvrtka navodila i kako se pretpostavlja da su Kinezi mogli ići s nižom ponudom jer će dobiti nedopuštene državne potpore, kao i da se kineske vlasti putem gradnje Pelješkog mosta žele lakše "probiti" tržište Europske unije, a što nije u skladu s pravnom stečevinom EU.

Talijanski Astaldi i turski CT Ictas žalili su se i na žalila na procjenu kvalitete garancije talijansko-turske ponude za gradnju mosta.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je krajem ožujka objavila da se kao neosnovane odbijaju žalbe Strabaga i talijansko-turskog konzorcija, kao i njihovi zahtjevi za naknadom troškova žalbenog postupka. 

U prvoj reakciji na tu odluku iz Strabaga su istaknuli kako razmatraju daljnje pravne korake, a danas potvrdili da su se žalili Upravnom sudu. 

Upitan danas u Tkonu kako komentira Strabagovu žalbu, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je izjavio kako "ne može i ne smije komentirati sudske tužbe i sudske procese". 

"Što se tiče zaustavljanja gradnje Pelješkoga mosta, mislim da bi to pitanje trebalo postaviti svim stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije, pa čuti njihov odgovor, a taj odgovor je i moj odgovor", rekao je Butković koji je najavio da bi ugovor o gradnji s kineskim konzorcijem trebao biti potpisan početkom idućeg tjedna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti