Strah bh. izvoznika: Ne znaju na koji prijelaz voziti robu

25.06.2013. 13:53 / Izvor: eKapija.ba
Strah bh. izvoznika: Ne znaju na koji prijelaz voziti robu

Kompanije koje od ponedjeljka trebaju izvoziti robu na tržište Hrvatske, odnosno EU, još uvijek ne znaju na koji granični prijelaz krenuti.

Kompanija Vrganj promet iz Bužima za petak, samo tri dana prije ulaska Hrvatske u EU, sprema prvu pošiljku proizvoda za izvoz ove godine u Njemačku. Direktor ove kompanije Amir Makić, kaže da bi sljedeća trebala ići u ponedjeljak i utorak, ali ono što je nezvjesno za njega je to što ne zna na koji granični prijelaz da ide sa svojom robom - Gradiška ili Izačić? Kaže, problem je što ni on, a ni ostali poduzetnici nemaju informacija o tome, a ostaje nešto manje od sedam dana do izmjene režima sa Hrvatskom. 

Iako ne očekuje neke značajnije promjene od ulaska Hrvatske u EU, jer već izvozi svoje proizvode u Uniju i posjeduje sve potrebne certifikate ,kaže da bi mu problem bio ako bi robu kao što su šumski plodovi, maline i drugo voće, koji su dosta osjetljivi morao voziti na granični prijelaz u Gradišku, zbog vremena koje mu sada treba do Gradiške roba propada pa tako ne stiže svježa do kupaca što ga može dovesti do gubljenja poslovnih veza koje je do sada uspostavio, a veći troškovi prometa također znače i manju konkurentnost proizvoda. 

"Sa njemačkim partnerom sam potvrdio dvije tone robe za izvoz i ako dođemo u situaciju da se to poremeti zbog mogućih zastoja na našoj granici može doći do pucanja suradnje", kaže Makić.

Što se tiče dolaska EU tik na granicu BiH kaže da je to prednost jer su do sada za izvoz u EU morali proći preko jedne granice u Hrvatskoj i druge, one EU, u Sloveniji. "Jedna granica manje je pozitivna stvar. Time će  nam uvelike biti olakšan izvoz, naravno, ako sve bude funkcioniralo kako treba sa naše strane", ističe Makić.

Što se tiče izvoza proizvoda mesa i mesnih prerađevina i krompira bh. izvoznici ovih proizvoda će se suočiti sa velikim problemom jer od 1. srpnja nećemo moći izvoziti u Hrvatsku ove artikle. Zakonski propisi koje je trebala pripremiti država BiH još nisu usvojeni. 

 Na listi proizvoda životinjskog podrijetla koja će BiH moći izvoziti su samo sirove kože, svježe ribe i meda. Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa se nadaju da će uspjeti uskoro završiti i sva usklađivanja potrebna za izvoz mliječnih proizvoda.     D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti