Štrajk u "BH Telecomu" zbog nepotpisivanja granskog ugovora

09.11.2020. 13:33 / Izvor: SRNA
Štrajk u 'BH Telecomu' zbog nepotpisivanja granskog ugovora

Sindikati traže da Vlada ima jednaka mjerila za sve i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike njihovih kompanija.

Radnici "BH telekoma" danas su održali dvočasovni štrajk jer Vlada Federacije BiH /FBiH/ i dalje odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za oblast telekomunikacija u tom entitetu.

U saopštenju Sindikata "BH Telecom" i "HT Mostar" navedeno je da se odbijanjem Vlade FBiH da se zaključi Granski kolektivni ugovor dovodi u neizvjesnost oko 5.000 radnika u ovim kompanijama, kao i članovi njihovih porodica.

"Ovim postupkom Vlada FBiH i dalje bez bilo kakvih jasnih razloga nastavlja sa primjenom različitih kriterijuma i za razliku od ostalih javnih kompanija, samo u oblasti telekomunikacija odbija zaključenje Granskog kolektivnog ugovora", navedeno je u saopštenju.

Sindikati traže da Vlada ima jednaka mjerila za sve i omogući zaključenje Granskog kolektivnog ugovora i za radnike njihovih kompanija.

U saopštenju je navedeno da sve posljedice štrajka treba da snose Vlada FBiH i kancelarija premijera, jer su oni svojim različitim kriterijumima i odbijanjem zaključenja kolektivnog ugovora svjesno doveli do ovakve reakcije.

Štrajk je održan od 10.00 do 12.00 časova.

Članovi Sindikata "HT Mostar" svoj protest ispred Uprave organizovaće sljedeće sedmice, u zavisnosti od epidemiloške situacije, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena, saopšteno je iz Sindikata "BH Telecom" i "HT Mostar". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti