Strane zračne tvrtke dolaze u siječnju, Mostar će biti povezan s Europom

30.12.2016. 10:47 / Izvor: Večernji List
Strane zračne tvrtke dolaze u siječnju, Mostar će biti povezan s Europom

Odluka Vlade HNŽ da u 2017. godini subvencionira rad Zračne luke Mostar s 300.000 maraka otvorila je širom vrata za dolazak stranih kompanija.

Odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije da u 2017. godini subvencionira rad Zračne luke Mostar s 300.000 maraka otvorila je širom vrata za dolazak stranih zrakoplovnih kompanija u Hercegovinu. Iako se već mjesecima spominje kako će novi zračni koridori biti otvoreni u idućoj godini, tek sada stvoreni su uvjeti za konkretiziranje cijele priče.

"Niskobudžetne zrakoplovne kompanije traže posebne uvjete kao bi započele suradnju s nama i mi se tome moramo prilagoditi. Ovom odlukom Vlade HNŽ-a o dodjeli subvencija konačno imamo kompletiranu sliku i sada nam je samo ostalo izabrati s kojom kompanijom ćemo raditi u idućoj godini", rekli su nam jučer iz Zračne luke Mostar. Kako Večernji list doznaje, predstavnici dviju poznatih zrakoplovnih kompanija već su najavili svoj dolazak u Mostar sredinom siječnja i očekuje se kako će tada biti postignuti dogovori o suradnji.

"S bilo kim da budemo radili, sigurno je kako ćemo imati jednu zračnu liniju s Njemačkom. Ostaje još za vidjeti o kojem gradu govorimo. Također, otvorena je mogućnost da sklopimo aranžmane po uzoru na onaj u Tuzli, odnosno da se povežemo sa skandinavskim zemljama. Mislimo kako bi i to bilo profitabilno jer veliki broj ljudi s ovih prostora živi u tim zemljama. U svakom slučaju, možemo reći kako će Mostar uskoro biti zračnim vezama povezan s ostatkom Europe", poručili su iz Zračne luke Mostar.

Kao preteča ovih procesa završeno je proširenje kapaciteta Zračne luke Mostar. Novouredeni ter-minal te podizanje sigurnosnih uvjeta na rekonstruirano ili kupljeno za Zračnu luku Mostar ove godine. Sredstva su povučena iz IPA fon-dova, a projekt je ocijenjen i više nego uspješnim.

Novi projekti

"Očekujemo kako ćemo se i iduće godine prijaviti za slične projek- te. Ove godine pokazali smo kako smo ozbiljan partner te očekuje- mo kako ćemo i u budućnosti moći računati na novac iz Europ-ske unije. Kapacitet Zračne luke Mostar sada je dvostruko veći nego što je to bio slučaj prošle go- dine i imamo sve preduvjete kako bismo uspješno radili u godinama koje su pred nama", zaključili su naši sugovornici.

Također, izrazili su nadu kako će Vlada HNŽ-a, ali i više razine vlasti i u idućim godinama pre- poznati važnost razvoja Zračne luke Mostar, njezina značaja za cijelu Hercegovinu te kako će biti stvoreni uvjeti da se ona i dalje ra- zvija. Inače, Zračna luka Mostar je jedno od najuspješnijih podu-zeća koja su u vlasništvu Grada Mostara i tako će vjerovatno ostati i tijekom iduće godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti