Vijesti

Strani investitori pokazali interes za rudnik Rudnik željezne rude Ljubija

02.09.2008. 09:01 / Izvor: Nezavisne novine

Ruski multimilioner Oleg Burlakov dobio je zeleno svjetlo vlasti u Banjoj Luci za kupovinu "starog" Rudnika željezne rude Ljubija, što bi, u pozadini mogućeg preuzimanja, moglo izazvati borbu za koncesiju nad vrijednim ležištima rude između ruskog magnata i "ArcelorMittala", najvećeg svjetskog proizvođača čelika.

Vlada RS je još polovinom jula odlučila da metodom neposredne pogodbe uđe u pregovore s banjalučkim preduzećem "Privredni preporod", iza kojeg stoji Burlakov, i ovlastila Investiciono-razvojnu banku RS da sačini prijedlog ugovora o prodaji 65 odsto državnog kapitala RŽR Ljubija, koje su kupci već godinama zaobilazili u širokom luku.

Slobodan Puhalac, ministar privrede, energetike i razvoja RS, potvrdio je da je Vlada, načelno, već prihvatila ponudu ruskog multimilionera.

"Vlada je donijela odluku da na neki način prihvati ponudu Burlakova, ali aktivnosti na privatizaciji rudnika uslijediće u narednom periodu", rekao je Puhalac.

Ruski mamac, gotovo odmah, probudio je i interes "ArcelorMittala", koji je 2004. na dijelu ležišta nekadašnjeg giganta osnovao firmu "ArcelorMittal Prijedor" i zamrlu proizvodnju digao već na 1,5 miliona tona godišnje.

"I oni sada hoće da daju svoju ponudu, iako su i ranije bili u prilici da odgovore na prijedlog Vlade, ali tada to nisu željeli", kazao je Puhalac. "Situacija se, očigledno, mijenja, jer nešto što je izgledalo kao balast sada izgleda kao šansa."

Kako saznaju "Nezavisne", u pozadini svega mogla bi biti borba za koncesiju na eksploataciju rude na ležištima u Ljubiji. Naime, "ArcelorMittal" vadi rudu na osnovu "eksploatacionog prava", pošto u vrijeme zaključenja ugovora nije bilo Zakona o koncesijama niti Komisije za koncesije, pa je niko nije imao ni izdati. Stručnjaci za koncesije tvrde da je to mnogo lagodnija pozicija za "ArcelorMittal", pošto su svih ovih godina bili oslobođeni kontrola i svih drugih obaveza, koje su uobičajene kod koncesije. Tek nedavno je ta kompanija uputila samoinicijativnu ponudu za koncesiju, a u teoriji - to mogu učiniti i Rusi.

"Mi samo očekujemo partnera koji će biti spreman da ulaže u proizvodnju i dalje ispitivanje novih ležišta", svjestan je nove šanse Božo Grbić, direktor RŽR Ljubija.

On vjeruje da je rast cijene čelika i početak rada željezare u Zenici otvorio potpuno nove horizonte Ljubiji, koja je, na papiru, samo mrvica od prijeratnog giganta. Već godinama ne vade rudu, a 10 radnika, na čelu sa direktorom, od imovine ima samo staru i neupotrebljivu rudarsku mehanizaciju. Međutim, imaju drugi adut u rukavu - dva ležišta rude, onu u Ljubiji, s procijenjenim rezervama od 20 miliona tona rude, i manje vrijednu Tomašicu. Pored toga, vlasnici su i 49 odsto osnivačkog uloga u "ArcelorMittalu Prijedor".

U Vladi, na kojoj je krajnja odluka, svjesni su da u ovakvoj situaciji nema vremena za gubljenje. "Vrijeme nam ne ide u prilog i mi to moramo što prije riješiti. Ovo je šansa da se pravilno procijene koncesioni ugovori koje tek treba zaključiti, kao i poslove koje treba napraviti i na starim i na novim rudnicima", kaže ministar Puhalac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti