Strategija razvoja TK jedan od preduslova za konkurisanje za EU fondove

02.12.2014. 16:17 / Izvor: eKapija.ba
Strategija razvoja TK jedan od preduslova za konkurisanje za EU fondove

Vlada Tuzlanskog kantona je počela s procesom izrade strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016.- 2020. godina.

Vlada Tuzlanskog kantona je, uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničke inicijative Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u maju 2014. godine počela s procesom izrade strategije razvoja Tuzlanskog kantona za period 2016.- 2020. godina.

U okviru procesa izrade ovog strateškog dokumenta, u proteklom periodu je Kantonalni odbor za razvoj kreirao Nacrt strateške platforme razvoja TK-a koja sadrži socio-ekonomsku analizu, strateške fokuse, strateške ciljeve i viziju razvoja Kantona.

"Strategija razvoja TK-a bit će jedan od preduslova za konkurisanje prema EU fondovima, korištenje IPA fondova, kao i za apliciranje za ostale eksterne izvore finansiranja za razvojne programe TK-a što važnost ovog strateškog dokumenta čini još većom", kazao je Bahrija Umihanić, premijer TK-a na drugom sastanku Partnerske grupe za razvoj.

Naglasio je da je socio-ekonomska analiza dala uvid u široki spektar saznanja o razvoju, potencijalu i problemima TK-a, ali i kritičkim oblastima koja čine uska grla razvoja TK-a.

"Prateći propisanu metodologiju došli smo do strateških fokusa i ciljeva TK-a koji u prvi plan stavljaju privredu kao nosioca i pokretača cjelokupnog razvoja TK-a. Razvoj ljudskih resursa kroz reforme i unapređenje obrazovanja koje je u funkciji razvoja tržišta rada, povećana zaposlenost i zadržavanje mladih još je jedan od identificiranih strateških fokusa, kao i fokusa usmjerenim na javnu infrastrukturu te zaštitu okoliša", potcrtao je kantonalni premijer.

Po riječima Nasira Nalića, predstavnika ILDP projektnog tima, Projekt integriranog lokalnog razvoja zajednička je inicijativa švicarske vlade i Razvojnog programa UN-a koja se provodi u BiH u saradnji s nizom domaćih institucija.

"Projekt radi na osnaživanju funkcija planiranja i upravljanjem razvoja u BiH sarađujući na lokalnom, kantonalnom, enitetskom, pa i državnom nivou. Ovaj segment aktivnosti odvija se na kantonalnom nivou i mi imamo saradnju s devet kantona u FBiH kojima pružamo podršku u izradi i implementaciji strategije razvoja. Jedan od kantona s kojima ostvarujemo najkvalitetniju saradnju je i TK", istakao je Nalić.

Objašnjava da se kroz ovaj projekt osigurava prije svega stručna pomoć, ali odgovornost i glavni posao je, ipak, na domaćim insitucijama, odnosno kantonalnim predstavnicima,

Nalić je takođe dodao da je u Unsko-sanskom i Zapadnohercegovačkorm kantonu završena strategija, te da se tamošnjim vlastima pruža podrška u njenoj implementaciji kroz uspostavu i jačanje struktura koje trebaju da definiraju strategiju razvoja što je dokument koji nedostaje u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti