Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Strategija urbanog razvoja na državnom nivou na čekanju

09.02.2021. 14:45 / Izvor: Fena

Neophodno je donijeti strategiju urbanog razvoja na državnom nivou, kao inovativni dokument u oblasti urbanog razvoja u skladu sa preporukama UN i EU, a koji bi bio osnova za donošenje dokumenata na nivou eniteta, Distrikta Brčko, kantona i općina, jedan je od zaključaka sa druge Konferencije o urbanom planiranju i regionalnom razvoju.

Ovih dana objavljen je Zbornik radova sa te konferencije, a izdavač je Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine. Sredinom oktobra u online formatu konferencija je okupila stručnjake, internacionalne predavače iz šire regije i Evrope, kao i predstavnike institucija vlasti sa ciljem razmjene dosadašnjih iskustava i budućih izazova u strateškom planiranju urbane infrastrukture.

Prezentirano je 30 referata koje je pripremilo 63 autora i koautora iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Tematske cjeline kojima su se bavili učesnici konferencije i koje su sadržane u zborniku odnose se na: urbano - ruralnu povezanost i regionalni razvoj, zelenu infrastrukturu urbanih područja i pejzažnu arhitekturu, koncept pametnog grada, kreiranje i upravljanje javnim prostorom, postindustrijsku gradsku regeneraciju, te urbanu mobilnost.

Na konferenciji je još zaključeno da je urbani razvoj grada kontinuirani razvojni proces, te da je potrebno imati planove dugoročnog razvoja grada, transparentan sistem planiranja i odlučivanja, kao i sistem odgovornosti. Također, naglašeno je, mora biti jasna uloga vlasti koje moraju upravljati prostorom i voditi procese prostornog planiranja. Važno je uspostavljanje mehanizma kontrole u toj oblasti i vršenje kontinuiranog monitoringa implementacije planova, a u procesu planiranja uključivanje interdisciplinarnih timova vanjskih, nezavisnih stručnjaka.

Pokrovitelj Konferencije bilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Konferencija je bila interaktivni forum za novi razvojni, investicioni ciklus, baziran na globalnim, evropskim i regionalnim razvojnim dokumentima vezanim za planiranje i regionalni razvoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti