Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća: Obnavljanje i rast preduzetničke djelatnosti

14.04.2021. 11:55 / Izvor: SRNA
Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća: Obnavljanje i rast preduzetničke djelatnosti

Glavni cilj Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske je obnavljanje i rast preduzetničke djelatnosti u RS.

Glavni cilj Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske je obnavljanje i rast preduzetničke djelatnosti u RS, rečeno je Srni u Resoru za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva pri Ministarstvu privrede i preduzetništva Republike Srpske.

To obuhvata aktivnosti u vezi sa oporavkom privrede nakon pandemije, preduzetništvo mladih i žena, poboljšanje okruženja za preduzetništvo i razvoj društvenog preduzetništva.

"Kao naredni strateški cilj određeno je jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u globalnim lancima vrijednosti i biće realizovano putem poboljšanja okruženja i pristupa finansijama za mala i srednja preduzeća, uz standardizaciju i internacionalizaciju i razvoj poslovnih vještina", pojašnjavaju u ovom resoru.

Kao strateški cilj je postavljen i rast učešća proizvoda, usluga i sektora zasnovanih na znanjima i inovacijama u strukturi malih i srednjih preduzeća, koje će biti realizovano putem razvoja poslovnih vještina za mala i srednja preduzeća, uz inovacije i digitalizaciju poslovanja i prelaz ka zelenoj ekonomiji.

Vlada Republike Srpske usvojila je 8. aprila Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća Republike Srpske za period 2021-2027, koja je predviđena Akcionim planom za realizaciju mjera Vlade za 2021. godinu.

Dokument je usklađen sa Evropskim aktom za mala i srednja preduzeća, koji daje preporuke za regulisanje svih bitnih aktivnosti za ovu oblast, čime su definisani novi instrumenti za podršku i uzeti u obzir zahtjevi u vezi sa evropskim integracijama, dok je usvajanje Strategije naročito važno i zbog nadležnosti RS u ovoj oblasti.

Strategijom su određeni strateški ciljevi, nosioci i sredstva za razvoj malih i srednjih preduzeća. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti