Strojevi nelegalno vade šljunak iz korita Neretve u Čapljini

01.07.2021. 07:44 / Izvor: bljesak.info
Strojevi nelegalno vade šljunak iz korita Neretve u Čapljini

Bageri i kamioni već danima vade šljunak iz korita Neretve, a Bljesak.info doznaje kako se radi o nelegalnoj aktivnosti.

Građane Čapljine proteklih dana uznemirli su teški strojevu koritu rijeke Neretve na sjevernom ulazu u Čapljinu. Bageri i kamioni već danima vade šljunak iz korita Neretve, a Bljesak.info doznaje kako se radi o nelegalnoj aktivnosti. 

Anel Nurković, rukovoditelj Odjela za zaštitu od štetnog djelovanja voda Agencije za vodno područje Jadranskog sliva, potvrdio nam je kako se radi o nelegalnim aktivnostima. ''Mi smo upoznati da se kod Čapljine trenutno radi eksploatacija šljunka i mogu vam odmah potvrditi da se radi o nelegalnim aktivnostima, a o svemu smo informirali Federalnu upravu za inspekcije poslove'', ističe Nurković za Bljesak.info. 

Pojasnio je kako ova agencija ne dodjeljuje koncesije, nego samo daje vodnu suglasnost za ulazak strojeva u korito rijeke Neretve. ''Konzorcij tvrtki Hering i Eccon inženjering od prošle godine ima ugovor za vađenje materijala na ovoj lokaciji gdje se trenutno radi, ali oni nisu mogli završiti posao iz opravdanih razloga i ugovor trebaju završiti ove godine'', dodao je Nurković. 

Ističe kako je ovaj konzorcij podnio zahtjev za dobivanje nove vodne suglasnosti, ali ona im i dalje nije dodijeljena. ''Da bi dobili novu vodnu suglasnost, pošto je stara istekla, oni nam moraju donijeti elaborat kontrolog snimanja profila, da vidimo kakva je situacija poslije velikih voda. Oni su to uradili, taj elaborat je kod nas kao i zahtjev za izdavanje vodne suglasnosti, ali ona još nije izdana, a strojevi koji su u koritu rijeke Neretve trenutno su nelegalno na tom području jer sve dok suglasnost ne bude izdana, strojevi ne smiju u korito'', kaže naš sugovornik i dodaje kako će suglasnost sigurno biti izdana, jer je njeno izdavanje već u proceduri, samo je pitanje dana kada će biti izdana. 

''Ukratko pojašnjeno - vodna suglanost je istekla, ugovor vrijedi, ali taj ugovor nama ništa ne znači ako nije izdana vodna suglasnost'', jasan je Nurković. Na upit jesu li moguće kazne zbog nelegalnog ulaska u koristo, kaže kako je za to zadužena isključivo Federalna uprava za inspekcijske poslove.  

Ipak, Nurković umiruje Čapljince i navodi kako vađenje šljunka na ovoj lokaciji nije štetno za prirodu i ljude. ''Šljunak je tu trebao biti vađen prošle godine i to nije štetno za rijeku, to je čak dobro za obale, jer se lijeva obala inače oštećuje, a da bi očistili korito rijeke Neretve šljunak treba vaditi, tako da ovo nužno nije loše za rijeku'', kaže za Bljesak.info Nurković. Na pitanje što s šljunkom kada se izvadi, kaže da on ide u prodaju, ali da tvrtka koja vadi šljunak mora platiti vodnu naknadu. 

Pojasnio nam je i cijeli proces.

''Da bi se bilo što radilo mora se platiti vodna naknada. Prvo ide javni poziv za vađenje šljunka na toj lokaciji, a minimalno je marka i pol po kubiku da se plati, a tko plati najviše za kubik izvađenog materijala, on dobije posao, ali mora ispunjavati i sve ostale uvjete - da ima toliko i toliko strojeva, da je tvrtka registrirana itd.'', zaključuje naš razgovor Nurković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti