Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Stručnim obrazovanjem do sigurnog zaposlenja i uspješne karijere

18.04.2018. 12:10 / Izvor: Fena

U Goraždu je za 450 učenika završnih razreda osnovnih škola održan skup pod nazivom "Stručnim obrazovanjem do sigurnog zaposlenja i uspješne karijere" na kojem su prezentirane aktivnosti GIZ-a GmbH na poboljšanju stručnog obrazovanja u BiH i ohrabrenju mladih ljudi da odaberu stručna zanimanja, a u okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“.

Prezentirane su priče uspješnih Bosanaca i Hercegovaca koji su inicijalno završili stručno obrazovanje ili se tokom školovanja prekvalifikovali usljed vlastitih afiniteta i potreba tržišta rada, a danas uspješno žive od svog zanata.

U goraždanskom Centru za kulturu okupljenim učenicama završnih razreda osnovnih škola obratio se i manifestaciju otvorio ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga, istaknuvši važnost i benefite GIZ-ovog projekta "Stručno obrazovanje u BiH“ zahvaljujući kojem će se, između ostaloga, raditi na revidiranju nastavnih planova i programa.

I današnji događaj, kako je naveo, izvrsna je platforma da učenici saznaju sve o stručnom obrazovanju, kako bi izbjegli greške pri odabiru budućeg zanimanja.

Predstavnica GIZ-a Majda Tolić pojasnila je učenicima aktivnosti i ciljeve projekta s naglaskom na segment "Mentoring program“ za djevojke, koji se realizira u Goraždu i Mostaru, a putem kojeg će u narednim mjesecima mentorice iz Tehničke škole "Hasib Hadžović“ mladim maturanticama, odnosno učenicama osnovnih škola, kroz susrete i druženja, prezentirati prednosti stručnog obrazovanja i prenijeti svoja iskustva tokom školovanja s ciljem da ih se ohrabri da odaberu stručna zanimanja, ali i da izađu iz okvira uvriježenih mišljenja da su ona prvenstveno namijenjena muškarcima. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti