Stručnjaci iz drvne industije izvršili validaciju programa obuke Prilika Plus

26.03.2018. 13:23 / Izvor: Akta.ba

Osim učesnika radionice, validaciju će vršiti jos 20-tak renomiranih kompanija iz drvne industrije i arhitekture.

Dana 23.03. i 24.03. u Banja Luci je održan Trening trenera u sklopu projekta Prilika Plus: "Razvoj, širenje i umrežavanje modela obrazovanja odraslih na polju proizvodnje namještaja i arhitekture" kojeg provode Asocijacija arhitekata u BH (AABH), Ustanova za stručno obrazovanje odrasih WMTA Banja Luka i Centar za specijalističke edukacije u industriji namještaja Format iz Sarajeva.

Cilj treninga je prezentacija i validacija 8 planova i programa za obrazovanje odraslih u drvnoj industriji i arhitekturi: CNC operater, tapetar, lakirer u drvnoj industriji, stolar masivnog namještaja, stolar pločastog namještaja, stolar montažer, tehnolog u tehničkoj pripremi proizvodnje i BIM aplikacije.

Učesnici treninga su 40 stručnjaka iz drvne industrije i arhitekture sa 9 lokacija na kojima djeluje gore navedeni projekat. Šesnaest stručnih saradnika-trenera „master trenera" koji su dugogodišnji stručni saradnici WMTA, FORMAT-a i AABH su revidirali i/ili razvijali nove planove i programe u saradnji sa budućim trenerima- praktičarima iz preduzeća/škola/fakulteta: Fis Vitez, Economic Framini Vitez, Interlignum Teslić, Drvoprodex Banja Luka, Milinkovic Banja Luka, DrvoDom Banja Luka, Elgrad Teslić, Inova Banja Luka, Drvomehanika Banja Luka, QFS Consulting Trebinje, Arhitektonsko-građevinsko-geodezijski fakultet Banja Luka, Srednja škola "Nikola Tesla Teslić" i Građevinska škola Banja Luka.

Osim učesnika radionice, validaciju će vršiti jos 20-tak renomiranih kompanija iz drvne industrije i arhitekture.

Proces validacije planova i programa po DACUM metodologiji je fasilitiran od strane predstavnika VVMTA Banja Luka.

Planovi i programi su pisani i po Dacum metodologiji, koja podrazumijva 20% teoretskog dijela i 80% praktičnog. Programi traju cca 100 sati obuke i imaju za cilj da pruže praktično žanje i osposobe polaznika za određeno zanimanje ili unaprijed određenu vještinu.

Svi planovi i programi su rađeni po modelu Prilika Plus i svi će se standardizirano izvoditi na svim lokacijama u BH.

Prilika Plus je projekat Švicarske agencije za razvoj i saradnju, podržan preko Ambasade Švicarske u BH, a kojeg provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti