Stručnjaci MMF-a i WB-a savjetuju: Poboljšati razvoj infrastrukture u regionu

06.03.2018. 08:32 / Izvor: Agencija Anadolija
Stručnjaci MMF-a i WB-a savjetuju: Poboljšati razvoj infrastrukture u regionu

Da bi se omogućio ekonomski rast i razvoj zemalja u regionu potrebno je i omogućiti ekonomsku klimu koja je predvidjiva i transparentna.

Da bi se omogućio ekonomski rast i razvoj zemalja u regionu potrebno je razviti javnu infrastrukturu kroz regionalni pristup, ali i omogućiti ekonomsku klimu koja je predvidjiva i transparentna, izjavili su jučer za Anadolu Agency (AA) stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke.

U analizi Evropskog odjeljenja MMF-a objavljenoj u februaru, navedeno je da ekonomije Zapadnog Balkana - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija - imaju nedovoljno razvijene transportne, energetske i telekomunikacione mreže u odnosu na prosjek Evropske unije (EU).

Viši ekonomista Evropskog odjeljenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Ruben Atoyan kaže za AA da bi zatvaranje jaza na polju osnovne javne infrastrukture pomoglo regionu da uhvati korak sa Zapadnom Evropom u pogledu životnog standarda.

"Najvažnije za zemlje regiona je da pristupe razvoju javne infrastrukture kroz regionalnu perspektivu, infrastruktura ne staje na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, ona ide preko toga po prirodi, tako da je regionalni pristup prava stvar, ne samo jer će pomoći razvoju infrastrukture što će omogućiti ekonomski razvoj, već i zato što omogućiti pristup jeftinijim pozajmicama", naveo je Atoyan za AA tokom Kopaonik biznis foruma.

On je rekao i da projekti javnih investicija koje sprovode vlade u regionu nisu nužno oni koji doprinose poboljšanju javne infrastrukture, dodajući da oni treba da budu bolje planirani i realizovani.

"Mi (MMF) možemo pružiti tehničku podršku da se poboljšaju javne investicije. To već radimo u zemljama regionu, gledamo kako se projekti javnih investicija biraju, kako se sprovode, kako su evaluisani i kao rezultat koji projekti su izabrani i to može pomoći vladama u regionu da vide šta je najbolje za javnu infrastrukturu i dobiju podršku ostalih međunarodnih donatora", izjavio je Atoyan.

Prema njegovim riječima, osim regionalnog pristupa za razvoj osnovne javne infrastrukture, ključni element za ekonomski rast i razvoj regionalnih zemalja je i bolje planiranje i realizacija projekata.

Upitan kako će razvoj javne infrastrukture omogućiti rast regiona, Atoyan je naveo da će on omogućiti bolji životni standard građana.

 

"U tom kontekstu, vrlo je važno da se postigne fiskalna stabilnost, da se poveća prostor za  povećanje investicija i vrlo je važno da se ojačaju projekti javnih investicija. Svaki dolar, euro ili dinar koji se potroši na infrastrukturu doprinosi poboljšanju javne infrastrukture", naveo je Atoyan.

Regionalna direktorica Svjetske banke Linda Van Gelder objasnila je za AA da je uslov za rast zemalja u regionu predvidljiva i transparentna ekonomska klima.

"Jedna od najvažnijih stvari na putu ka ohrabrenju i olakšanju rasta privatnog sektora osiguravanje dobre ekonomske klime koja je predvidljiva i transparentna, da se zatvori jaz privredne okoline na papiru i onoga što je zaista implementirano. Teško je predvidjeti odakle će rast privatnog sektora doći, ali ako se svima omogući da imaju iste šanse, da svako ko je sposoban da proizvede konstruktivne stvari da uđu na tržište", navela je Van Gelder.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti