Stručno osposobljavanje za 191 nezaposlenu i posao za 168 osoba u USK

03.10.2014. 09:32 / Izvor: eKapija.ba
Stručno osposobljavanje za 191 nezaposlenu i posao za 168 osoba u USK

Razvojna agencija USK kroz ovaj projekat preferira stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih osoba. Do sada je zaposleno 100 osoba, a ostatak će se zaposliti do decembra 2014. godine kada završava projek

Vlada Unsko-sanskog kantona je putem Razvojne agencije USK,  u posljednjih pola godine uspjela kroz projekat "Razvoj radne snage" obezbijediti stručno osposobljavanje za 191 osobu sa evidencije nezaposlenih u Unsko-sanskom kantonu od kojih će se zaposliti ukupno 168 nezaposlenih osoba u Unsko-sanskom kantonu.

Razvojna agencija USK je kreirala projekt "Razvoja radne snage“ i osigurala glavnininu financijskih sredstava za njegovo provođenje. Sredstva za ovaj projekt su osigurana u suradnji sa USAID Sida GOLD Projectom, Save the Children International, JU Federalni zavod za zapošljavanje i JU Služba za zapošljavanje USK, Općina Bihać, Općina Bosanska Krupa, Općina Bužim i Općina Velika Kladuša.

Projekti se implementiraju u pogonima kompanije Saniteks d.d. Velika Kladuša u Bužimu, te u kompanijama Č.J. d.o.o. Bihać, Miral PVC d.o.o. Velika Kladuša, A.D.S.I. montaža d.o.o. Velika Kladuša i Novi most d.o.o. Bosanska Krupa.

Projekti se sastoje od stručnog osposobljavanja nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Unsko-sankom kantonu za profile šivač, krojač, zavarivač, CNC operater, limar monter, te proizvođač i monter PVC i aluminijske stolarije. Stručno osposobljavanje se provodi u firmama, a 70% kandidata na stručnom osposobljavanju se upošljava, odnosno ostaje na radnim mjestima u firmama i nakon stručnog osposobljavanja.

Razvojna agencija USK kroz ovaj projekat preferira stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih osoba. Do sada je zaposleno 100 osoba, a ostatak će se zaposliti do decembra 2014. godine kada završava projekt.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti