Struka upozorava: Zdravstvenom sistemu u SBK prijeti kolaps

11.08.2020. 08:25 / Izvor: BHRT
Struka upozorava: Zdravstvenom sistemu u SBK prijeti kolaps

Uz probleme širenja zaraze na području kantona, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, dodatni problem su velike posljedice na turizam, jednu od najvažnijih grana privrede u ovom kantonu.

Broj oboljelih koronavirusom na području Srednjobosanskog kantona trenutno je 176, a zabilježeno je devet smrtnih slučajeva. Iz kriznog štaba su upozorili da, ukoliko se nastavi ovakav trend povećanja zaraženih, zdravstveni sistem u ovom kantonu može doći u kolaps.

Uz probleme širenja zaraze na području kantona, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem, dodatni problem su velike posljedice na turizam, jednu od najvažnijih grana privrede u ovom kantonu.

Na posljednjoj sjednici Kriznog štaba upozoreno je na pojačano širenje zaraze u posljednjih 15 dana što bi moglo izazvati velike probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema. U resornom ministarstvu ističu da, za sada, uspijevaju odgovoriti svim izazovima.

“Oprema zasad je dostatna. Kontinuirano nešto ustanove same nabavljaju, nešto im mi prebacimo sredstava, nešto malo zavod, malo donacije. Problem je to što je ta oprema drastično poskupila”, navodi ministar zdravstva SBK Anto Matić.

Za zdravstvo u Srednjоbosanskom kantonu problem je ubrzano punjenje bolničkih kapaciteta. Upozoravaju da je zbog loše kliničke slike čak trećina zaraženih podvrgnuta bolničkom tretmanu, a kapaciteti u Bolnici za plućne bolesti Travnik skoro da su u potpunosti popunjeni, a teži pacijenti bit će upućivani u bolnice u Travniku i Novoj Biloj.

“Imamo spreman izolatorij u koji tek smještamo pacijente koji će nam se preliti jer je počelo preljevanje sa Grudne bolnice jer kod njih je gore strašan pritisak”, kazao je prim. dr. Mirsad Granov, direktor JU Bolnica Travnik.

“Mi smo u ovom trenutku spremni i u kadru i u opremi i u potrošnom materijalu, ali kao i sve druge ustanove vjerujem da će i nas iscrpiti dužina ove pandemije”, naglašava prim. dr. Velimir Valjan, direktor Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila.

Dužina pandemije i te kako je iscrpila turističke radnike u ovom kantonu. Nevjerovatne slike skoro prazne turističke destinacije „Plava voda“ najbolje ilustruju koliko je pandemija ostavila traga na ovu granu privrede.

Definitivno je da je turistička sezona na području Travnika i SBK najlošija u posljednjih 20 godina. O posljedicama i saniranju posljedica štete u turizmu Vlada SBK više će raditi u narednom periodu, odnosno kako su nam kazali, kada se izbore za zdravlje stanovništva koje je prioritet tamošnje vlasti.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti