Studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu razvili vozila na električni pogon

25.05.2017. 15:06 / Izvor: Akta.ba

U zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu danas je predstavljen naučno–istraživački rad studenata ovog fakulteta pod mentorstvom svojih profesora.

U zgradi Mašinskog fakulteta u Sarajevu danas je predstavljen naučno–istraživački rad studenata ovog fakulteta pod mentorstvom svojih profesora. Ovom prilikom prezentirani su električni automobil, biciklo i karting, te uređaj za mjerenje kvaliteta zraka, a koji se odnose na polutante koje naše mjerne stanice ne obrađuju. Prezentaciji su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda Otvorenog regionalnog fonda za JIE – energetska efikasnost (GIZ), Joachim Gaube,  te Dubravka Bošnjak, projekt menadžer GIZ-a.

Prof.dr. Boran Pikula istakao je da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio električni karting i električna bicikla.

"Ove godine smo dobili kao donaciju automobil firme Volkswagen Sarajevo, kojeg smo opremili na električni pogon. Električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdrživost baterije", istakao je Pikula.

"Mi smo razvili vlastiti uređaj za mjerenje kvalitete zraka u koji smo ubacili senzore za mjerenje čestica. Dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji. Mi uređaj postavljamo na dron i podižemo na visinu od 500 m, što je nešto više iznad Huma. Tako da ovim uređajem mjerimo kvalitet vazduha i količinu čestica pm1, pm2,pm5,  na različitim visinama i lokacijama. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), oce čestice u vazduhu direktno utiču na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem jer se lijepe na pluća", istakao je doc.dr. Adnan Mašić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić je naglasio da je Grad Sarajevo nedavno u Berlinu potpisao pismo namjere koje se odnosi na regionalni projekat "Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope". Trivić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

"Gradska uprava želi da podstakne ovakav rad koji doprinosi smanjenju zagađenja vazduha, a time i poboljšanju kvalitete života građana Sarajeva", kazao je Trivić.

Dubravka Bošnjak, projekt menadžer GIZ-a, zahvalila se na pozivu Grada Sarajeva da posjeti ovu prezentaciju, te istakla da GIZ već nekoliko godina djeluje u regionu i implementira različite projekte, posebno iz oblasti energetske efikasnosti. "Ovo što smo vidjeli ćemo pokušati prenijeti partnerima u drugim zemljama", istakla je Bošnjak te predstavila novi projekat pod nazivom "Održivi urbani transport u gradovima jugoistočne Evrope“, koji se realizira u saradnji sa gradovima Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština i Tirana, a uz partnersku podršku gradova Freiburga i Zagreba.

Projekat ima za cilj razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za transport u gradovima jugoistočne Evrope prenošenjem dobrih praksi iz EU i Njemačke, ali i harmonizacija sa EU 2030 Energetskom Strategijom te svjetskim održivim razvojnim ciljevima (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i općine).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti