Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Studija EU: Mostarski aerodrom ima veliki potencijal

19.03.2014. 13:09 / Izvor: eKapija.ba

Prema studijama koje je finansirala EU, potencijal rasta Međunarodnog aerodroma u Mostaru iznosi čak 1,8 miliona putnika godišnje tokom perioda od 30 godina; broj putnika sa ovog aerodroma je trenutno manji  od 100.000 godišnje. Ovaj rast se uglavnom zasniva na projekcijama rasta u turizmu u obližnjem Međugorju.

Studije su također dale pregled trenutnih nedostatka i ograničenja Međunarodnog aerodroma u Mostaru, potencijala za razvoj aerodroma, te je studijom nadalje razmotreno restrukturiranje vlasništva kao dio razvojnog plana za aerodrom.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen je predstavio ove studije početkom marta zajedno sa gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

Neposrednu korist od rasta ovog razmjera bi imali restorani, hoteli, turističke lokacije, a to bi znatno uticalo na društveno-ekonomsku perspektivu cijele hercegovačke regije i njenih građana. Stručnjaci EU su procijenili da bi se ostvarivanjem ovog rasta moglo otvoriti ukupno 2.000 novih radnih mjesta u regiji.

Stručnjaci također ocjenjuju da ako Mostar ne bude poduzeo aktivnosti kako bi iskoristio ovaj potencijal u narednih nekoliko godina, mogućnosti će se zatvoriti, a time će aerodromi susjednih zemlja dobiti priliku da iskoriste uspjeh Međugorja.

Da bi ostvarili ovaj rast, sve uprave u regionu i poslovne zajednice trebaju raditi zajedno na turistički povoljnom okruženju, u kojem posjetitelji mogu uživati u odgovarajućim objektima, i zadovoljiti svoje raznolike interese, uključujući istoriju, religiju, avanturu, gastronomiju i vino. Da bi Mostar ispunio taj cilj, potrebna je zajednička vizija i zajedničko djelovanje.

EU stavlja značajan naglasak na važnost razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, a posebno u sektoru transporta i turizma. Stoga je Međunarodni aerodrom u Mostaru jedan od mnogih dijelova transportne infrastrukture u BiH koja ima direktnu korist od pomoći EU. Otvaranje aerodroma u 1998. godini je podržala EU u iznosu od 4 miliona eura, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti