Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno evropsko nebo

14.07.2020. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Stupio na snagu Pravilnik o uspostavljanju okvira za jedinstveno evropsko nebo

Pravilnik o uspostavljanju okvira za stvaranje jedinstvenog evropskog neba stupio je danas na snagu.

Pravilnik o uspostavljanju okvira za stvaranje jedinstvenog evropskog neba stupio je danas na snagu.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) je na svojoj web stranici objavila da je u "Službenom glasniku BiH" od 7. jula ove godine objavljen ovaj pravilnik čiji je predmet uspostavlјanje usklađenog regulatornog okvira za stvaranje jedinstvenog evropskog neba.

Kako se navodi u Pravilniku, cilј inicijative za jedinstveno evropsko nebo je da unaprijedi postojeće standarde sigurnosti zračnog prometa, doprinese održivom razvoju sistema zračnog transporta i pobolјša sveukupan učinak u upravlјanju zračnim prometom (ATM) i u uslugama u zračnoj plovidbi (ANS) za opći zračni promet u Evropi, u namjeri da se ispune zahtjevi svih korisnika zračnog prostora.

Jedinstveno evropsko nebo, kako se dodaje, obuhvata jedinstvenu panevropsku mrežu ruta, upravlјanje mrežom i sisteme upravlјanja zračnim prometom koji se zasnivaju samo na sigurnosti, efikasnosti i tehničkim mogućnostima, u korist svih korisnika zračnog prostora. U postizanju tog cilјa, ovim pravilnikom uspostavlјa se usklađen zakonodavni okvir za stvaranje jedinstvenog evropskog neba.

Ovim pravilnikom, kako navode iz BHDCA,  preuzimaju se odredbe Uredbe br. 549/2004 Evropskog parlamenta i Vijeća od 10. marta 2004. o utvrđivanju okvira za stvaranje jedinstvenog evropskog neba (Okvirna uredba) i odredbe Uredbe br. 1070/2009 Evropskog parlamenta i Vijeća od 21. oktobra 2009. godine o izmjeni uredbi br. 549/2004, 550/2004, 551/2004 i 552/2004 kako bi se unaprijedila efikasnost i održivost evropskog zrakoplovnog sistema.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestao je da važi Pravilnik kojim se uspostavlјa okvir za stvaranje jedinstvenog evropskog neba ("Službeni glasnik BiH"od 1. juna 2010. godine).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti