Stvaranje i inoviranje: BiH dobija prvi laboratorij za digitalnu fabrikaciju

05.10.2020. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Stvaranje i inoviranje: BiH dobija prvi laboratorij za digitalnu fabrikaciju

Prvi put se u Bosni i Hercegovini otvara mjesto za napredne tehnologije digitalne fabrikacije koja omogućava bilo kome da napravi sve (ili gotovo sve) što se može zamisliti

Udruženje FabLab, u saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu (CIS) i Univerzitetom u Sarajevu (UNSA), 07.10.2020. otvara Laboratorij za digitalnu fabrikaciju - FabLab. Uspostavom FabLab-a, Bosna i Hercegovina se prvi put našla na svjetskoj mapi inovacija i digitalne fabrikacije.   

Namjera FabLab-a je da učini nauku i inovacije pristupačnim svima i potakne interes naše zajednice za 3D tehnologijama, kao i šire uvođenje naprednih digitalnih tehnologija u industriji, javnim organizacijama i akademskim institucijama. FabLab je mjesto za stvaranje, igru, podučavanje i inoviranje. Ovdje sve zainteresirane osobe (bez obzira na godine, iskustvo ili obrazovanje) mogu otkriti kako svoje ideje oblikovati u prototipove ili funkcionalne i održive test verzije proizvoda.

Ideja za uspostavu FabLab-ova širom svijeta potiče sa svjetski poznatog lidera u inovacijama, univerziteta MIT (Massachusetts Institute of Technology). 

"Fablab u Sarajevu je otvorena, inkluzivna i kreativna radionica sa modernim digitalnim kapacitetima koja promoviše otvorene inovacije. Kroz inovativne projekte povezuje univerzitete, naučne insititucije i škole sa industrijom i poduzetnicima. FabLab će pružati i podršku u području sticanja naprednih digitalnih vještina kroz vlastiti STEMIE program edukacije, kako bi potaknuo interes za STEM područja i ohrabrio buduće generacije da nastave karijeru u ovim oblastima. U saradnji sa Centrom za interdisciplinarne studije, FabLab će biti otvoren i za radionice studenata za podučavanje i vježbanje u okviru praktične nastave, a sve u cilju podsticanja vrhunskih inovacija i kreativnog učenja", navodi se u saopćenju FabLaba.

"Želimo biti ključni resurs znanja i vještina koji će pomoći ljudima da ostvare svoje ideje i započnu proces stvaranja novog proizvoda. Jednom kada nešto osmislite, mi ćemo vam pomoći u daljnjem procesu. Bez obzira na to da li se radi o rješenju nekog svakodnevnog problema ili, na primjer, izradi sofisticiranijeg projekta za poduzetnike koji se nadaju da će ga nekad komercijalizirati", izjavio je osnivač FabLab-a, Edin Škaljić.

Anida Čmanjčanin, suosnivačica FabLab-a, kaže da im je cilj uspostaviti FabLab u svakom našem većem gradu sa lokalnim partnerima u naredne tri godine, te u svakom manjem mjestu u narednih pet godina.

"Podrška Univerziteta u Sarajevu i Centra za interdisciplinarne studije, kao i vodećih kompanija u BiH poput Symphony, BH Telecom, QSS i mnogih drugih, omogućila je uspješnu uspostavu FabLab-a. Uzbuđeni smo što imamo integralnu ulogu u otvaranju prve Fab laboratorije u BiH", dodala je ona.

Ceremonija otvorenja FabLab-a će biti upriličena u srijedu, 07.10. u 17.00h na adresi Zmaja od Bosne 8,Kampus Univerziteta u Sarajevu, CIS zgrada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti