Stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u Tuzlanskom kantonu

17.07.2013. 11:51 / Izvor: eKapija.ba
Stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja u Tuzlanskom kantonu

Predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla i Udruženja poslodavaca u Tuzlanskom kantonu, Nedet Kikanović i Vinko Ćuro, potpisali su Aneks Sporazuma o saradnji.

Predstavnici Kantonalne privredne komore Tuzla i Udruženja poslodavaca u Tuzlanskom kantonu, Nedet Kikanović i Vinko Ćuro, potpisali su Aneks Sporazuma o saradnji. Ovim Aneksom Sporazuma uređuju se međusobni odnosi i saradnja između Komore i Udruženja na planiranju i realizaciji zajedničkih aktivnosti, a sve u cilju stvaranja povoljnijih uslova privređivanja i obezbjeđenja dinamičnijeg privrednog razvoja Tuzlanskog kantona.

Kako je i istaknuto u Komori prilikom potpisivanja ovog dokumenta, u narednom periodu će se dogovoriti zajedničke aktivnosti i precizirati dinamika njihove realizacije kako bi se što prije pristupilo stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, kako bi se u što većoj mjeri i na što efikasniji način, bilo na usluzi privredi i kako bi privrednim subjektima ove Komora i Udruženje bili što kvalitetniji servis.

"Neophodno je da se pokrenu aktivnosti na stvaranju povoljnijeg ambijenta u Tuzlanskom kantonu za poslovanje privrede. Moramo se posvetiti efikasnijem otklanjanju barijera u odvijanju biznisa, posvetiti se razvoju partnerskih odnosa sa državnim organima u pripremi i donošenju zakona, strategija razvoja, sektorskih ekonomskih politika, zaštite domaće proizvodnje, uspostavljanju sistema ekološki održivog razvoja, razvoja i unapređenja institucija tržišta i drugih pitanja od značaja za privredu“, izjavio je Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

On je dodao da privredi Tuzlanskog kantona treba kvalitetnija i efektivna promocija kako na području Tuzlanskog kantona i BiH tako i na inostranim tržištima.

„Mi smo u Komori i do sada imali praksu, a u narednom periodu ćemo je nastaviti i u saradnji sa Udruženjem poslodavaca i unaprijediti, kada su u pitanju organizovanja i provođenja edukacija i treninga, iniciranja izrade istraživačkih i razvojnih projekata koji imaju poseban značaj za društveno- ekonomski razvoj Tuzlanskog kantona, obezbjeđivanju svih resursa koji mogu doprinijeti efikasnijem i produktivnijem poslovanju poslovnih subjekata sa ovog područja. Značajno je još reći da od ovog čina potpisivanja dokumenta, svi privredni subjekti sa područja Tuzlanskog kantona koji žele biti članovi jedne od asocijacija – potpisnica Aneksa Sporazuma, automatski postaju i članovi druge asocijacije – potpisnice Aneksa Sporazuma.To se odnosi i na aktuelne članice asocijacije – potpisnica Aneksa Sporazuma", kazao Kikanović.

Potpisivanje Aneksa Sporazuma, kao znak početka kvalitetnije saradnje Komore i Udruženja poslodavaca, kroz realizaciju planiranih aktivnosti doprinijet će i efektivnijem i racionalnijem radu potpisnica. Dogovoreno je da se saradnja u narednom periodu odvija putem zajedničkih sastanaka i konsultacija organa i stručnih tijela Komore i Udruženja poslodavaca.

"Mi smo u Udruženju poslodavaca opredjeljeni da sarađujemo sa Komorom, da zajednički pokušamo dati doprinos razvoju privede i prilika u kojima privredni subjekti posluju. Također, zajednički ćemo nastupati i usaglašavati stavove prilikom utvrđivanja Programa rada Ekonomsko-socijalnog vijeća TK. Naši i predstavnik Komore će kao jedinstvena delegacija zatupati naše privrednike, a sve u cilju ostvarenja uspješnije koordinacije u radu i snažnijeg predstavljanja interesa privrede", rekao je Vinko Ćuro v.d. predsjednika Udruženja poslodavaca u Tuzlanskom kantonu, nakon potpisivanja Aneks Sporazuma o saradnji Kantonalne privredne komore Tuzla i Udruženja poslodavaca u Tuzlanskom kantonu.

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti