Stvoreni novi uvjeti za povećanje kvota za izvoz ribe

30.01.2018. 15:08 / Izvor: Akta.ba
Stvoreni novi uvjeti za povećanje kvota za izvoz ribe

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o poduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa za oblast ribarstva i akvakulture.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o poduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i provođenju acquisa za oblast ribarstva i akvakulture. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim institucijama entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti koordinirati aktivnosti u oblasti ribarstva u kontekstu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Cilj je stvoriti uvjete za novo povećanje kvota za izvoz ribe iz BiH, nakon što je Dodatnim protokolom uz Privremeni trgovinski sporazum Bosne i Hercegovine i Evopske komisije početkom prošle godine omogućeno povećanje kvota za bescarinski izvoz ribe s tadašnjih 120 na 700 tona ribe te izvoz još 120 tona ribe uz određenu carinu. Na sjednici su usvojene pojedinačne informacije o aktivnostima na uspostavi Poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini te o komponentama sistema i o unapređenju Registra poljoprivrednih gazdinstava i Registra klijenata (RPG i RK) u Bosni i Hercegovini, koji su uspostavljeni na osnovu Zakona o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvoju BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta BiH nastaviti aktivnosti u cilju podrške razvoju ovog sektora.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Mape puta u cilju stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini. Izvještaj daje širi prikaz aktivnosti koje je provelo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa ostalim nadležnim institucijama, i to Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, Uredom za veterinarstvo i Agencijom za sigurnost hrane BiH. Riječ je o desetinama mjera koje su provedene u prošloj godini u cilju omogućavanja i zadržavanja dostignutog stepena izvoza proizvoda životinjskog i biljnog porijekla iz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti