Stvoreni uvjeti za formiranje koncerna JP Elektroprivreda BiH - Rudnici

12.05.2009. 15:20 / Izvor: Fena
Stvoreni uvjeti za formiranje koncerna JP Elektroprivreda BiH - Rudnici

Dioničari JP Elektroprivreda BiH, predstavnici Vlade Federacije BiH i malih dioničara su, 12. maja 2009. godine, na Skupštini Elektroprivrede BiH jednoglasno usvojili Odluku o preuzimanju udjela Federacije BiH u privrednim društvima-rudnicima u FBiH.

Usvajanjem Odluke stvoreni su svi preduvjeti za formiranje konzorcija koji će činiti JP Elektroprivreda BiH i sedam rudnika: "Kreka", "Đurđevik", "Kakanj", "Breza", "Zenica", "Abid Lolić" i "Gračanica".

Kako se navodi u saopćenju Elektroprivrede BiH, formiranjem konzorcija rudnicima uglja otvaraju se nove razvojne perspektive i stvaraju uvjeti za poboljšanje socijalno-materijalnog statusa rudara, dok Elektroprivreda BiH dobiva pouzdane snabdjevače osnovnom sirovinom za postojeće i nove, buduće termokapacitete.

Usvajajnju Odluke o preuzimanju udjela u rudnicima prethodilo je usvajanje Odluke o smanjenju osnovnog kapitala smanjenjem nominalne vrijednosti dionica sa 100 na 71 KM.

Ovom odlukom vrijednost osnovnog kapitala smanjena je s 3,035 milijardi KM na 2,150 milijardi KM.

Formirane su rezerve u visini sedam miliona KM a, također, formirane su i revalorizacione rezerve od oko 700 miliona KM, kao zadržana dobit, odnosno nenominirana vrijednost kapitala.

Razlika između dosadašnjeg ukupnog kapitala, nakon usvajanja Odluke o smanjenju kapitala, praktično, iznosi oko 185 miliona KM.

Dioničari su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Elektroprivrede BiH, odnosno usvojili prečišćeni tekst Statuta Elektroprivrede BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti