Subvencije distriktu za električnu energiju 56 miliona KM

02.11.2019. 09:29 / Izvor: SRNA
Subvencije distriktu za električnu energiju 56 miliona KM

Vlada rs distrikt pomagala u mnogim projektima, te da će to nastaviti da radi i u narednom periodu.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada u proteklih deset godina distriktu Brčko subvencionisala nabavku električne energije u iznosu od 56 miliona maraka i napomenuo da će od sada ministri iz RS boraviti jednom mjesečno u kancelariji Vlade u Brčkom da bi građanima olakšali komunikaciju sa institucijama Srpske.

Višković je napomenuo da je, prema arbitražnoj odluci, trebalo da se snabdijevanje električnom energije vrši 50 odsto iz Republike Srpske, a 50 odsto iz Federacije, ali se od 2008. samo jednom, i to 2010. godine, distrikt snadijevao strujom od “Elektroprivrede BiH”, ali po 30 do 40 odsto skupljoj cijeni.

"Od 2008. godine neprekidno u stoodstotnom dijelu `Elektroprivreda Republike Srpske` snabdijeva građane distrikta električnom energijom po cijenama koje važe za građane u RS", rekao je Višković novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem.

On je dodao da je Vlada RS distrikt pomagala u mnogim projektima, te da će to nastaviti da radi i u narednom periodu.

Višković je rekao da je na sastanku da gradonačelnikom Brčkog razgovarao i o izgradnji trase auto-puta koja ide od Doboja do granice sa Srbijom na Rači.

"Mi ćemo u četvrtak na sjednici Vlade Srpske imati plan parcelacije za izgradnju auto-puta od Brčkog do Bijeljine i dalje do Rače kako bi naše Pravobranilaštvo i Geodetska uprava mogli nesmetano da vrše eksproprijaciju tom dijelu. Istovremeno ćemo rješavati probleme parcelacije koji su se pojavili u dijelu oko Modriče i Vukosavlja", rekao je Višković.

On je napomenuo da je u plan parcelacije uvrštena i izgradnja magistralnog gasovoda koji će se graditi istovremeno uz autoput.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da bi cijena električne energije za domaćinstva bila veća i do 40 odsto da Republika Srpska ne snabdijeva distrikt strujom po povoljnim cijenama.

Milić je istakao da je na sastanku sa premijerom Srpske dogovorena operativna saradnja u različitim oblastima u kojima Republika Srpska ima pozitivna iskustva, a koja će pomoći u unapređenju rada uprave distrikta.

"Važna vijest za građane je da će Vlada Republike Srpske analizirati kako bi podsticaje koje daje svojim građanima dala i građanima Srpske u distriktu", rekao je Milić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti