Subvencije: Za poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta 318.000 KM

18.08.2017. 11:20 / Izvor: Akta.ba
Subvencije: Za poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta 318.000 KM

poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta obezbijeđeno je 318.000 KM.

Za subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta obezbijeđeno je 318.000 KM. Sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i biće iskorištena za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.​

Projekti će biti izabrani putem javnog poziva, koji je danas raspisao Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

Na javni poziv za dodjelu sredstava prikupljenih po osnovu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe za 2017. godinu mogu da se prijave pravna i fizička lica sa prebivalištem na ruralnom području grada  Banje Luke, kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost i koji ispunjavaju određene uslove.

Sredstva su namijenjena za:

-osposobljavanje i uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna;
-popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta;
-sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta;
-sprovođenje postupka komasacije.

Osnovni ciljevi dodjele sredstava prikupljenih od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti kroz osposobljavanje i uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, koja su lošijeg kvaliteta ili su neplodna, popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta, sprovođenje protiverozivnih mjera ili melioracije poljoprivrednog zemljišta slabijeg kvaliteta i sprovođenje postupka komasacije.

Maksimalna sredstva koja može ostvariti aplikant utvrđuju su u visini 60 odsto od  vrijednosti projekta, a ne mogu biti veća od 6.000 KM po projektu. 
Minimalna površina poljoprivrednog zemljišta koja se mora obuhvatiti ovim mjerama je jedan hektar, a maksimalna površina poljoprivrednog zemljišta koje se može prijaviti iznosi pet hektara.

Konkursne prijave za dodjelu sredstava sa svim prilozima sa naznakom „Sredstva za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta“ potrebno je dostaviti lično Poljoprivrednoj službi Centra, radnim danom od 9.00 do 15.00 časova.

Javni poziv ostaje otvoren do 15. septembra 2017. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti