Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sudbina farmera u rukama prerađivača

19.11.2020. 10:51 / Izvor: Glas Srpske

Sudbina farmera u Republici Srpskoj i FBiH je u rukama mesoprerađivača kojima je upućen apel da u narednim danima po fer tržišnim cijenama otkupe višak tovnih svinja i junadi, jer će u suprotnom BiH morati posegnuti za mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Istaknuto je to juče na sastanku predstavnika poljoprivrednih proizvođača iz oba entiteta sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je za “Glas Srpske” da se procjenjuje da je u RS-u između 2.000 i 4.000 hiljade bikova i skoro 6.000 tovnih svinja višak.

"Uzdamo se da će domaći mesoprerađivači otkupiti meso po fer tržišnim cijenama što bi donekle omogućilo farmerima da “prodišu” i zanove proizvodnju. Riječ je o bikovima i tovnim svinjama koji su prerasli i potrebno je da mesoprerađivači reaguju što prije", rekao je Marinković. Dodao je da ukoliko ne dođe do otkupa proizvođači traže uvođenje mjera za zaštitu domaće proizvodnje koje bi bile u skladu sa SSP-om i CEFTA kako ne bi izazvale gnjev evropskih zemalja koje bi kontramjerama potpuno ugušile domaće proizvođače.

"Tražili smo nešto u formi ograničavanja uvoznih kvota, uvođenja carina do deset odsto ili prelevmana. Uvođenje mjera tražili smo za svježe i rashlađeno svinjsko i goveđe meso. Za zaleđeno meso nismo tražili zaštitne mjere ukoliko se ono uvozi isključivo za preradu", pojasnio je Marinković.

Sa svim predloženim mjerama i rješenjima za spas domaće proizvodnje saglasan je i član Seljačkog saveza FBiH Ljuban Gudelj.

"Tržišni višak je izraženiji u RS nego u FBiH s obzirom da mi imamo manje tovnih svinja, ali se nadam da će ovi problemi uskoro biti riješeni", poručio je Gudelj.

Košarac je istakao da je nastavak poslovanja s Turskom donekle smanjio tržišne viškove i još jednom pozvao domaće prerađivače da otkupe primarnu proizvodnju, jer je u ovim trenucima solidarnost veoma važna.

"Apelujem na domaće mesoprerađivače, koji se bave spoljnotrgovinskim prometom, da otkupe tržišne viškove i da na taj način smirimo ovu, rekao bih, naslijeđenu netrpeljivost između primarnih proizvođača mesa i prerađivača. Tražićemo modalitete da one koji otkupljuju domaće dodatno stimulišemo", rekao je Košarac i dodao da će, ukoliko budu neophodne, u narednom periodu biti uvedene i zaštitne mjere, naglasivši da očekuje razumijevanje od onih prema kojima mjere uslijede.

Voće i povrće

Stojan Marinković je rekao da u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS nemaju informacije da postoje viškovi voća u RS-u.

"Voćnjaci su pred samu berbu voća pretrpjeli štete, tako da viška u voćarskoj proizvodnji i nema. Povrtari su uglavnom nezadovoljni sa plasmanom kupusa i krompira, i takva situacija je već godinama, međutim prerađivači otkupljuju dobar dio domaćeg roda tako da smatram da taj sektor nije toliko ugrožen", rekao je Marinković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti